Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tussentijdse doelstellingen vastgesteld voor On the way to PlanetProof

Om inzichtelijk te maken waar de keurmerkhouders staan en in welke mate duurzaamheidsdoelen bereikt worden, hebben de Colleges van Deskundigen van SMK de ambitie van het On the way to PlanetProof keurmerk benoemd en tussentijdse doelstellingen vastgesteld voor elk van de duurzaamheidsthema's. Er is een monitoringsprogramma ingericht om de actuele status en de voortgang op weg naar deze doelstellingen te volgen.

Wanneer 'PlanetProof'?
De ambitie van On the way to PlanetProof is om een productie te realiseren die in balans is met de leefomgeving. "Deze ambitie is verder uitgewerkt in ambities per thema, die te vinden zijn op de website. Als de ambitie voor alle thema's bereikt is, kunnen we zeggen dat de productie 'PlanetProof' is. Tot die tijd werken we hier naartoe en zijn we 'On the way…'."

Keurmerkhouders voldoen aan de bovenwettelijke eisen van het keurmerk. Deze staan beschreven in het certificatieschema van de betreffende productgroep (plantaardige producten, melk, eieren, en bewerkte en verwerkte producten). De eisen worden elke 2 á 3 jaar herzien via een uitgebreid herzieningsproces. Doel van de herzieningen is om de eisen zodanig door te ontwikkelen, dat keurmerkhouders steeds stappen blijven zetten in de richting van de ambitie. De diverse stakeholders hebben een actieve rol in het herzieningsproces, om enerzijds de ambitie en anderzijds de haalbaarheid van de eisen goed voor ogen te houden.

Tussendoelen 2030 en prestaties keurmerkhouders
Het College van Deskundigen Plantaardig heeft tussendoelen voor On the way to PlanetProof plantaardige producten vastgesteld. Voor de meeste thema's geldt een concreet tussendoel voor het jaar 2030. Bij het opstellen van de tussendoelen, is rekening gehouden met de Europese beleidsdoelen en heeft afstemming plaatsgevonden met stakeholders. Voor elk thema zijn kritische prestatie indicatoren (KPI's) vastgesteld om de resultaten te meten. De tussentijdse doelstellingen en KPI's staan hier vermeld.

Voor de plantaardige sectoren is er geen sectorbrede dataverzameling die inzicht geeft in prestaties van ondernemers op de diverse duurzaamheidsthema's. SMK is 3 jaar geleden gestart met het verzamelen van informatie uit de jaarlijkse inspecties, om de prestaties van keurmerkhouders in verduurzaming in beeld te brengen. Dit gebeurt op basis van de vastgestelde KPI's. De eerste 3 jaar van de dataverzameling (2020-2022) wordt gebruikt om de referentiewaardes vast te stellen. Deze gelden als startpunt voor de monitoring en het rapporteren over de voortgang in verduurzaming van keurmerkhouders. De eerste resultaten worden dit voorjaar gepubliceerd.

Voor de dierlijke sectoren (melk en eieren) is SMK bezig met herziening van de eisen. Als onderdeel van het herzieningsproces zullen in de loop van 2024 voor deze productgroepen tussendoelen worden vastgesteld. In de Melkveehouderij vindt sectorbrede dataverzameling plaats met behulp van de KringloopWijzer. De natuur- en milieuprestaties van deelnemers aan On the way to PlanetProof worden geanalyseerd op basis van de KringloopWijzer data KPI's en de op de Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij gebaseerde KPI's voor onder andere natuur & landschap en kruidenrijk grasland. De resultaten qua dierenwelzijn worden bepaald met behulp van instrumenten voor het meten van kengetallen op gebied van diergezondheid, waaronder levensduur. Voor On the way to PlanetProof eieren vindt eigen dataverzameling plaats onder keurmerkhouders. De KPI's hiervoor zullen in de loop van 2024 worden vastgesteld.

Voor meer informatie:
SMK, On the way to PlanetProof
Bezuidenhoutseweg 105
2594 AC Den Haag
Tel.: 070 3 586 300
www.planetproof.eu

Publicatiedatum: