Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Citroen: de citruskoning in kunst en cultuur

Onze liefde voor citroenen strekt zich uit tot ver terug in de geschiedenis, waar ze worden afgebeeld in verschillende kunstvormen, van stillevens tot popart, en worden genoemd door bekende auteurs in de literatuur. Toen de redacteuren van het tijdschrift The Gourmand op zoek waren naar een nieuw onderwerp voor hun boekenserie die de rijkdom van ingrediënten viert, werd de citroen al snel beschouwd als een uitstekende kandidaat.

Met de nadruk op de prominentie van citroenen, bevat het boek kunstwerken van gerenommeerde kunstenaars, naast essays, recepten en moderne fotografie, en biedt het een uitgebreide verkenning van deze citruskoning. Een opmerkelijke vermelding is een Egyptische muurschildering, die de langdurige esthetische en culturele significantie van citroenen laat zien.


Een detail uit Stilleven met citroenen, sinaasappels en een granaatappel door Jacob van Hulsdonck, circa 1620–1630. Foto: Het J Paul Getty Museum


Godfried Schalcken: Jonge vrouw met citroen, Rijksmuseum


Stilleven met een geslepen citroen in een kommetje, een geslepen glas en een bloementakje met een vlinder. 1823, door Maria Margaretha van Os, Rijksmuseum

Meer foto's

Publicatiedatum: