Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pasquino De Vuyst, Square Melon:

"Ondanks Pasen zien we dat juist voorjaarsproducten als daslook en morilles sterk gevraagd blijven"

Tholen - "Open weer zorgt voor een open portemonnee. Dat zei mijn grootvader altijd." Voor Pasquino De Vuyst van Square Melon loopt de paasverkoop nog niet helemaal zoals andere jaren. "Pasen valt eigenlijk net iets te vroeg, maar de gigantische uitschieters van vroeger hebben we sowieso eigenlijk niet meer. Of het moest mooi weer zijn. Dan zou het een andere situatie zijn, maar geef ons maar een gewone week", zo vertelt de ondernemer.

"We zullen morgen en zaterdag ongetwijfeld veel verkopen", zo gaat Pasquino verder. "Alleen hadden we vorig jaar al pallets aardbeien, die je over de kop kon lopen, maar dit jaar valt de verkoop vooralsnog een beetje tegen. Aardbeien zijn daarbij natuurlijk altijd weersgebonden. Er zit wel al verkoop in, maar men heeft er nog niet extreem veel goesting in met dit weer. Het is ook nog vroeg in het jaar. Voor hetzelfde geld heb je over een aantal weken een droomweekend voor Pasen en had het storm gelopen. Het is gewoon wat vroeg."

Nederlandse asperges duurder dan Belgische
En dit trekt, zo stelt hij, door naar de asperges. "Wij zijn met name gespecialiseerd in de Nederlandse asperges en hier zijn de volumes nog relatief beperkt. Het zorgt er ook voor dat ze een beetje duur zijn ten opzichte van de Belgische, wat de prijskopers richting het Belgische aanbod trekt. Maandag en woensdag was er heel veel tonnage op de veilingen in Sint-Katelijne-Waver en in Nederland lijkt er wat minder beschikbaar te zijn. Daarentegen zijn de prijzen in Nederland wel een stuk stabieler. In Mechelen gingen de asperges vorige week vrijdag voor 18 à 19 euro en waren ze maandag ineens 5 euro naar beneden gedoken. In Nederland blijven ze wel stabiel rond de 15 euro hangen, maar ter vergelijking gingen ze gisteren in Mechelen weer voor 11 euro."

"De vraag is er absoluut. Die is er altijd met Pasen. Een euro prijsverschil kunnen we ook nog wel goed maken met een betere kwaliteit, maar 4 à 5 euro wordt toch wel veel. Begrijp me niet verkeerd. We rijden nog steeds elke dag meerdere bussen asperges, maar het is wel anders dan andere jaren. Ik had verwacht dat ze in de week voor Pasen weer heel duur gingen zouden worden in België, maar de afgelopen dagen zijn er toch weer veel volumes op de markt gekomen, waardoor de prijzen hier fors daalden. Het is het leven van een handelaar. Morgen zouden ze in Mechelen weer een eurootje duurder kunnen zijn en dan zijn wij weer de koning van de asperges. Het is geven en nemen", lacht Pasquino.

Soms meer geschild dan ongeschild
Een trend die hij wel steeds groter ziet worden, is de vraag naar convenience. Het is natuurlijk al vaker beschreven dat in vele segmenten het werk uit handen genomen wordt in snijden, prepareren of zelfs het volledige koken. Nu ziet de handelaar echter ook dat bij asperges hier een omschakeling in ontstaat. "Geschilde asperges worden bij ons een steeds meer gevraagd product. Het is ook eigenlijk een logische trend, want in principe betaal je maar een kleine meerprijs ten opzichte van de ongeschilde variant. Bovendien is personeel niet meer zomaar voorhanden voor restaurants en er gaan veel manuren in het schillen zitten. Dan is de keuze, zeker bij grote volumes, snel gemaakt om geschilde asperges in te kopen. Op sommige dagen krijgen we tegenwoordig dan ook meer geschild binnen dan ongeschild en ik verwacht dat dit alleen maar door zal zetten in de komende jaren."

Daslook, morilles en lamsoor
Toch geeft Pasquino aan dat de echte paasdrukte tegenwoordig dus wel verdwenen is. "Het zijn geen piekmomenten meer. We verkopen wel goed en het zal richting de kust wellicht nog wel een drukte van jewelste zijn. Wij zien toch dat veel restaurants de deuren sluiten met de paasvakantie. Het vermindert elk jaar. Bovendien trekken mensen eropuit en gaan ze andere dingen doen. Geef ons maar de gewone weken, waarin mensen moeten werken en de kinderen naar school gaan. Dat zijn de beste weken."

Het is ook de reden dat Square Melon, zo stelt hij, heel goed werkt met het 'gewone' voorjaarsassortiment. "De lentehandel gaat goed. Morilles, zowel Turks als Chinees, en lamsoor lopen uitstekend. Ook erwtjes en tuinbonen beginnen we volop mee. Die producten zijn ook wat minder weersgebonden en gaat toch meer richting de horeca, waardoor het altijd wel prima blijft verkopen deze periode. Een echte hardloper is daarnaast de daslook. Daar zien we elke week wel een pallet van passeren. Die handel zit ook met prijzen rond de 10 euro op het goedkoopste van het seizoen. Ten slotte doen we ook veel groene asperges uit Frankrijk en stelselmatig uit Nederland. Die blijven onverminderd doorlopen, maar dat komt ook omdat men bij groene asperges minder naar de prijs lijkt te kijken en meer naar de kwaliteit en herkomst. Pasen is leuk, maar in dit soort producten zien we momenteel toch een mooie stabielere verkoop", besluit Pasquino.

Voor meer informatie:
Pasquino De Vuyst
Square Melon
Bij Sint-Jacobs 20/23
9000 Gent
+32 (0) 9 223 34 16
info@square-melon.be
www.square-melon.be