Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Luc Vanoirbeek, VBT

“Belgische telers luiden noodklok maar heel de Europese fruitsector kreunt”

Tholen – De Belgische fruittelers luiden de noodklok. De laatste tien jaar is de sector sterk veranderd met de Russische boycot en de steeds zwaardere concurrentie vanuit het buitenland. Op de veilingen krijgen de telers nog maar 25 cent voor een kilo appelen. Volgens een Belgische fruitteler koopt de handel veel fruit aan in Spanje en Marokko, waar alles kan en mag. Terwijl de telers in België door allerlei instanties worden gecontroleerd. Zo’n 40 telers per week stoppen ermee. Op Facebook is er inmiddels een petitie gestart waar Vlaamse en Waalse telers aan de alarmbel trekken. Ze vragen om meer begrip door hun klanten en maatregelen vanuit de overheid. Wij vroegen Luc Vanoirbeek om een reactie vanuit het VBT.

“Wij van het VBT heeft ontzettend veel begrip voor de precaire situatie waarin de fruittelers zich op dit ogenblik in vinden. De markt staat ongelofelijk onder druk waardoor de prijzen veel te laag zijn”, zegt Luc Vanoirbeek van het VBT. “Wij hebben vanuit het VBT een initiatief genomen om met onze Europese collega’s rond de tafel te gaan zitten om te kijken naar oplossingen. De oplossingen moeten daadkrachtig en op korte termijn zijn. De Europese fruitmarkt moet worden verlicht en meer op evenwicht worden gebracht.”

Landbouwraad
“Op lange termijn moeten we eerlijk zijn en moeten we in de productie van appelen en peren naar corrigerende maatregelen gaan. Dat is ons vrij duidelijk. Wat verdere initiatieven betreft hebben we aan de Belgische minister van Landbouw gevraagd om dit punt ter sprake te brengen op de komende Landbouwraad. Wij vanuit het VBT hebben onze Europese collega’s gevraagd om dit probleem, waar niet enkel België mee kampt, door te geven aan hun regering. We hebben al samengezeten met de Fransen en Italianen, maar hebben ook onze Nederlandse en Duitse collega’s gevraagd om onze bekommeringen te delen”, vertelt Vanoirbeek.

Aanplantingen
“In België trekt men aan de alarmbel, maar de ganse Europese sector kreunt hieronder. Het VBT erkend het probleem en heeft veel begrip voor de fruittelers. We moeten maatregelen hebben op zeer korte termijn om een bodem in de markt te krijgen. Op de middellange- en lange termijn moeten we gaan nadenken over volumebeperking. Hierbij is het belangrijk dat er in de toekomst voorzichtig moet worden omgegaan met het ondersteunen en stimuleren van nieuwe aanplantingen op een overvolle markt. Het gaat hierbij over het uitbreiden van de aanplantingen niet over het moderniseren van sector”, besluit Luc.

Voor meer informatie:
Luc Vanoirbeek
Verbond van Belgische
Tuinbouwcooperaties (VBT)
Tiensevest 136
B-300 Leuven
+32(0)1620 0080
info@vbt.eu  
www.vbt.eu