Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Guy Jennes, BelOrta: "Wel een stijgende lijn in aanvoer"

"Boerenkool is in België een vergeten groente"

Tholen - Nederlanders staan erom bekend om in de wintertijd veel stamppotten te consumeren. Boerenkool met worst is één van deze traditionele gerechten. In België is deze groente een stuk minder bekend en wordt zelfs geschaard bij de 'vergeten groenten'. Dit vertelt Guy Jennes van BelOrta. "BelOrta biedt deze groenten aan onder de noemer 'Bel'Oblita'. Wij willen vergeten groenten terug meer aandacht te geven".

Cultuurverschil
Volgens hem is de aandacht voor vergeten groenten er sowieso vanuit de maatschappij. Ook vanuit de Belgische bevolking is er terug meer interesse om de vergeten groente te eten. Qua consumptie is er een heel groot cultuurverschil met Nederland. Wij eten hier meer savooikool of groene kool dan boerenkool. Onze Franstalige landgenoten eten het meer. Tijdens Carnaval wordt er op Mardi Gras (Vette Dinsdag) in regio Luik traditioneel boerenkool wordt gegeten. In Vlaanderen wordt boerenkool ook wel krulkool genoemd. Het wordt hier gestoofd. Dat is één van de nieuwe bereidingen die koks onder de aandacht brengen in typische kookmagazines of weekbladen. Het wordt ook wel geprakt met aardappelen gegeten, zoals in Nederland."



Oktober tot februari
"Boerenkool wordt bij de veiling niet gek veel verhandeld. BelOrta heeft vijf telers, waarvan één Nederlander. De sortering gebeurt op basis van stukgewicht en fijnheid van de krul van het blad. Boerenkool wordt zowel los als verpakt aangevoerd in blauwe EPS-kisten. Aanvoer van los blad is ook mogelijk bij BelOrta. De belangrijkste aanvoermaanden zijn oktober tot februari."

In 2008 werden 37.000 kilo aangevoerd bij BelOrta en in 2009 was dat een stuk minder, namelijk 29.000 kilo. Een jaar later zat de veiling op 39.000, maar in 2011 was er weer een lichte daling naar 35.000 kilo. In 2012 en 2013 werden respectievelijk 46.000 en 52.000 kilo aangevoerd. Er is dus een duidelijke stijging waar te nemen in de afgelopen jaren bij relatief lage volumes. Als je 2013 vergelijkt met 2009, is dat een stijging van bijna 80%."

Voor meer informatie:
Guy Jennes
BelOrta
Supervisor Verkoop
Mechelsesteenweg 120
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
T +32 (0)15 56 52 94
F +32 (0)15 56 53 60
M +32 (0)478 24 73 09
guy.jennes@belorta.be
www.belorta.be