Spectrale foto's kunnen informatie geven over weefsels die niet met het blote oog waarneembaar zijn, in tegenstelling tot foto's die met een normale camera zijn gemaakt.
Een nieuw apparaat voor smartphone, dat vastgehouden kan worden als een potlood, kan het mogelijk maken spectrale beelden te maken van alledaagse objecten, zoals bananen.
Een mogelijke toepassing van dit nieuwe apparaat is het meten van de rijpingsgraad van fruit. Ook kan de spectrometer het eenvoudiger maken om spectrale gegevens te verzamelen voor wetenschappelijk onderzoek.
In het het vakblad Optical Society Biomedical Optics Express beschrijven onderzoekers hoe deze spectrometer op potloodformaat kan worden vervaardigd evenals zijn vermogen om spectrale beelden van bananen te maken.
Volgens onderzoeker Fuhong Cai van de Universiteit van Hainan is het zwaaien van de spectrometer over het te onderzoeken object de makkelijkste manier om beelden te maken. Veel zelfgemaakte spectrometers maken echter gebruik van een smartphonecamera om gegevens te verzamelen.
In plaats van een smartphonecamera wordt in deze nieuwe spectrometer gebruik gemaakt van een in de handel verkrijgbare CMOS-camera (complementary metal-oxide-semiconductor) die de beelden draadloos naar een smartphone zendt. Hierdoor waren de onderzoekers in staat om een cilindrische spectrometer te ontwikkelen die slechts 140 gram weegt, zo lang is als een smartphone heeft en een diameter van iets meer dan 3 cm heeft.
De spectrometer kan eenvoudig gebruikt worden door hem over het object te bewegen. Hierdoor wordt een serie spectrale beelden gemaakt die vervolgens verzonden worden naar een smartphone of computer waar de beelden door middel van software samen worden gevoegd tot een driedimensionaal beeld.
De onderzoekers testten de spectrometer door de rijpheid van bananen en het gehalte aan myoglobine te meten.