Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gaston Opdekamp, Coöperatie Hoogstraten:

“Het glasaardbeienseizoen was dit jaar een beetje atypisch”

Tholen – Halverwege juni loopt het glasaardbeienseizoen traditioneel op zijn eind en dus is het tijd om de balans op te maken. De productie van aardbeien onder glas kwam relatief laat op gang door een koud en donker voorjaar, maar vervolgens raakte de productie door hoge temperaturen in mei in een stroomversnelling. Gaston Opdekamp van Coöperatie Hoogstraten: "Het seizoen is zeer schoksgewijs verlopen."


Rond Pasen was de prijsvorming goed door een hoge vraag en een relatief beperkt aanbod, maar vervolgens zonken de prijzen diep weg. Gaston: "Tussen week 15 en week 17 verdrievoudigde het aanbod. Week 21, 22, 23 waren vervolgens zwakke weken qua prijsvorming. In die weken gingen er redelijk volumes tot wel 2000 ton per week weg tegen eigenlijk te lage prijzen. Wanneer je als teler van aardbeien onder glas maar 1 euro per pond krijgt, dan is dat voor telers natuurlijk niet goed."

Extreme warmte
Toch is het volgens Gaston niet ongewoon: "Na hoge prijzen volgt nu eenmaal vaak een terugval in prijs. Telers die het gehele seizoen aan de markt zijn geweest, hebben volgens mij een redelijk goed seizoen gehad. Wanneer je lang genoeg aan de markt bent, pik je zowel de hoogste als de laagste prijzen mee."

De slechte prijzen waren het gevolg van het samenlopen van verschillende plantingen door de voor de tijd van het jaar extreme warmte in mei. Gaston: "Ook uit teelten vanuit de ons omringende landen zoals Duitsland kwam meer aanvoer dan wij normaal gesproken mogen verwachten. Dat heeft ons een beetje in de wielen gezeten."

Spaanse aardbeien
Last van aanvoer uit Spanje hadden telers eigenlijk niet volgens Gaston. "De afgelopen jaren zijn Belgische en Nederlandse telers steeds nadrukkelijker jaarrond op de markt. Er zijn wel Spaanse aardbeien, maar de consument gaat daar toch heel anders mee om dan met Belgisch of Hollands product. Voor de consument is het een ander product. Spaanse aardbeien kunnen prima voor 1,50 in het winkelschap liggen naast Belgische aardbeien voor 3 euro. De consument is bereid voor het kwaliteitsverschil te betalen."

Tijdelijke aanvoerdip
Door de hoge temperaturen kwamen ook buitenteelten eerder op de markt. Gaston: "Telers denken in plantingen. Tussen planting en oogst zit normaal gesproken 6 tot 8 weken. Warm weer maakt dat de oogst opeens veel sneller voorbij kan zijn, zelfs al na 4 tot 5 weken. Verschillende teelten zijn dus naar voren geschoven. Als gevolg daarvan is de verwachting dat er de komende tijd minder aardbeien op de markt zullen zijn. Gelukkig lijken de temperaturen de komende tijd weer iets te temperen, dus zal ook de productie weer wat normaliseren."

Organische groei areaal
Begin oktober is het vervolgens weer tijd voor kasaardbeien. Gaston verwacht in België dan een vergelijkbaar areaal met de afgelopen teeltperiode, maar in Nederland ziet hij er wel wat bij komen. "Het areaal in België groeit organischer dan in Nederland. Ook hier wordt er nog altijd flink geïnvesteerd in aardbeienteelt, maar niet zo grootschalig als in Nederland."

Voor meer informatie:
Coöperatie Hoogstraten
www.hoogstraten.eu