Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Prijzen van Chinese gember schieten in april omhoog"

Vanaf begin april is gebleken dat de prijs van Chinese gember aanzienlijk is gestegen. De prijs van de grondstoffen steeg binnen twee weken van ¥2,7 per jin naar ¥4,7 per jin, een stijging van meer dan 70%. De prijs is de laatste tijd gestabiliseerd met kleine fluctuaties.

"Een van de redenen voor de stijging is de lage gemberoogst van vorig jaar, waardoor er weinig voorraad was. Met nog 6 maanden te gaan voordat de nieuwe gember uit het noorden op de markt komt, is al 60% van de voorraad verkocht. Het tekort aan voorraad drijft de gemberprijs op. Daarnaast wordt de prijsstijging vermoedelijk ook beïnvloed door speculatie op de termijnmarkt. De inkoopprijs van gember aan het einde van vorig jaar was hoog, en met de huidige positieve termijnmarktontwikkelingen komen de prijsschommelingen eerder," aldus Ye Qiaowei, hoofd van de binnenlandse en internationale handel in gember bij Fujian Fresh Exchange Trading.

"De aanzienlijke prijsstijging zet druk op de verkoop, waarbij de binnenlandse verkoop lager ligt dan in dezelfde periode vorig jaar. Hoewel de exportverkoop beter is dan vorig jaar, zal de internationale vraag naar Chinese gember naar verwachting afnemen zodra de gember uit Brazilië en Peru in juni op de markt komt. Als de gemberprijs hoog blijft, zal het moeilijk zijn om aan de marktvraag te voldoen."

"Neem als voorbeeld de Europese markt, waar de prijs van een karton van 13 kg gember is gestegen van 19 euro eerder naar nu 25 euro. Klanten geven aan dit moeilijk te accepteren."

Op korte termijn verwacht Ye dat als de gemberprijs blijft stijgen, wat leidt tot moeizame verkoop, er mogelijk een aanzienlijke prijsdaling zal optreden in september wanneer telers hun voorraad opmaken om plaats te maken voor nieuwe gember. Als de gemberprijs op korte termijn daalt en telers hun leveringen versnellen, kan er door onvoldoende voorraad in juli-augustus weer een prijsstijging optreden. "Er zijn verschillende voorspellingen over de recente marktrichting, die momenteel nog niet duidelijk is."

Wat betreft het omgaan met de situatie, geeft Ye aan dat ze, om risico's te vermijden, alleen orders zullen accepteren van klanten die bereid zijn de prijs te accepteren en de levering te bevestigen zodra hun huidige voorraad is verkocht.

Ye deelde ook informatie over de teelt van gember: "Naar verluidt breidt Brazilië het gemberareaal uit en is de kwaliteit van de nieuwe oogst goed, wat hun concurrentievoordeel zou moeten vergroten. Aan de andere kant is China sinds vorig jaar begonnen met het uitbreiden van de gemberteelt en wordt verwacht dat de productie in de komende een of twee jaar verder zal toenemen."

Naast de voorraad gember uit het noorden, is het momenteel ook het verzendseizoen voor witte gember uit Guangxi en kleine gele gember uit Yunnan.

Voor meer informatie:
Ye Qiaowei
Bedrijf: Fujian Fresh Exchange Trading Co., Ltd.
Telefoon: +86 18760699693

Publicatiedatum: