Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuid-Afrikaanse citruspakstations worden de grootste markt voor Sanifruit

Sanifruit, dat voor het zesde seizoen actief is in Zuid-Afrika, heeft zich niet beperkt tot de verpakkingsbedrijven in de Oostkaap, maar heeft zich ook verplaatst naar Limpopo en Mpumalanga om de verpakkingsbedrijven te helpen met een aantal van hun pijnpunten: aan de ene kant een resistentieopbouw tegen tientallen jaren oude chemicaliën en aan de andere kant een gestage vermindering van de toegestane actieve ingrediënten en de toegestane hoeveelheden daarvan.

"In een aantal pakstations in Limpopo en Oost-Kaap beginnen ze te zien dat de werkzaamheid van imazalil afneemt door de ontwikkeling van ernstige resistentie, zonder duidelijke alternatieven met een vergelijkbare werkzaamheid," legt Tomás Lucas uit, directeur afzet bij het in Valencia gevestigde Sanifruit. "De druk neemt toe om de maximale residugehalten en het aantal actieve ingrediënten te verminderen om te voldoen aan de eisen van zowel de Europese wetgeving als de retailers. Verschillende traditionele chemicaliën die in de verpakking worden gebruikt, zoals imazalil en fludioxanil, zullen de komende jaren door Europa worden verboden."

Lucas wijst erop dat niet alleen de Europese regelgeving de export van Zuid-Afrikaanse citrus beïnvloedt. "In interessante nieuwe markten zoals India is het gebruik van thiabendazool verboden. Indonesië staat geen pyrimethanil toe, terwijl Korea en Japan extra beperkingen hebben opgelegd aan het gebruik van sommige naoogstchemicaliën zoals imazalil."

Lucas en Reon Marx, business development manager van Suidchem, de distributeur van Sanifruit in Zuid-Afrika, beweren dat het gebruik van Sanifruits gamma van zepen, ontsmettingsmiddelen en coatings het gebruik van chemische producten in pakstations vermindert (zoals de regelgeving hen oplegt), wat op zijn beurt het extra gebruik van actieve stoffen in de spuitprogramma's in de boomgaarden mogelijk maakt.

Het is dan ook geen verrassing dat Zuid-Afrika een van de grootste markten is voor Sanifruit's naoogstzepen, ontsmettingsmiddelen en coatings op citrus, die ze volgend jaar willen uitbreiden naar pakstations in de buurlanden.



"Zeer krachtige middelen om voedselverspilling tegen te gaan"
Sani D is een van de meest gebruikte producten in Zuid-Afrika: een oppervlakteontsmettingsmiddel geformuleerd met kaliumsorbaat dat wordt toegepast op drenchers vóór het ontgroenen en op het fungicidebad van de verpakkingslijn. Het heeft geen effect op de pH-waarde.

"Een bijkomend voordeel van het gebruik van onze ontsmettingsmiddelen is dat we het aantal chemicaliën dat normaal gesproken in het pakstation wordt gebruikt, kunnen verminderen, waardoor de MRL's worden verlaagd", zegt hij. "Sani D heeft aangetoond ziekteverwekkers in de verpakkingslijn zeer goed onder controle te hebben. Sommige ziekten, zoals zuur- en bruinrot en roetdauw, zijn de laatste jaren een probleem geworden en veroorzaken grote verliezen, niet alleen bij de aanvoer, maar ook in het pakstations na het degreenen."

Hij merkt op dat voedselverspilling - en niet alleen in AGF - volgens hem een van de grootste uitdagingen van de nabije toekomst is. "Sani D en Sani C hebben bewezen zeer krachtige hulpmiddelen te zijn om de verspilling van fruit te verminderen, zowel in het pakstation als bij aankomst."

Voorkomen van koelletsel door veganistische coatings
Traditionele polyethyleen schellakwassen zijn noch vegetarisch noch veganistisch (vanaf begin dit jaar keurt de Vegetarian Society in het VK zelfs geen producten meer goed die schellak bevatten) en de sector moet zich aanpassen.

De coatings die Sanifruit aanbiedt zijn niet gebaseerd op was, maar bestaan uit sucrose-esters van vetzuren die zowel veganistisch als eetbaar zijn (zolang er geen fungiciden na de oogst worden toegevoegd), en wanneer het registratieproces in de EU is voltooid, zullen ze ook biologisch gecertificeerd zijn.

"Sinds de pandemie is het logistieke scenario slechts licht verbeterd. Daarom moeten we garanderen dat fruit langer houdbaar is, zodat het geschikt is voor de langere verzendperioden die we tegenwoordig tegenkomen." Om dit aan te pakken minimaliseren hun coatings het gewichtsverlies van het fruit en verlengen ze de houdbaarheid.

"Er is een dringende noodzaak om koelletsel tijdens koude opslag en andere schilgerelateerde problemen. Biologische telers onderzoeken momenteel het gebruik van Sani RC L, een product geformuleerd met plantenextracten en voorzien van een biologische certificering, om fruit te beschermen tegen koelletsel. Dit product wordt ook sterk aanbevolen voor programma's met onbesmette citroenen."

Veel pakstations gebruiken alle drie - de zepen, de ontsmettingsmiddelen en de coatings - op verschillende toepassingspunten, wat de aanbeveling van Sanifruit is voor een zeer goede bescherming van fruit terwijl tegelijkertijd de MRL's worden verlaagd.

"We kunnen met vertrouwen zeggen dat Sanifruit-producten de Zuid-Afrikaanse managers van pakstations zullen ondersteunen bij het oplossen van een aantal van hun uitdagingen," zegt Lucas.

Voor meer informatie:
Reon Marx
Sanifruit Suidchem
Tel: +27 82 614 9420
[email protected]
https://sanifruit.com/en/

Publicatiedatum: