Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederland voor elf AGF-producten grootste (re-)exporteur ter wereld

Nederland is naar waarde gezien na Spanje de tweede exporteur van verse groenten en fruit. In hoeveelheid gezien bezet Nederland de derde plek na Spanje en Mexico.
Wel is Nederland de belangrijkste exporteur van verse groenten, zowel naar hoeveelheid als naar waarde gezien. Bij vers fruit is Nederland naar waarde gezien de derde (re)exporteur, maar naar hoeveelheid gezien neemt Nederland de 11e plek in. Dit terwijl Nederland op wereldschaal een zeer bescheiden producent is van niet alleen fruit maar ook van groenten.



Van de 59 groenten en fruitproducten waar wereldwijd cijfers van beschikbaar zijn, is Nederland naar waarde gezien bij 11 de grootste. Verder is Nederland bij nog eens 10 producten de tweede en bij 6 producten de derde in grootte. Samen dus 27 top-
3 plekken ofwel bijna de helft van het aantal. De Verenigde Staten en Spanje hebben resp. 25 en 24 top-3 producten. Wel is Spanje het land met de meeste producten op plek 1, nl. 14. Andere landen met meerdere producten in de top-3 zijn China (14), Italië (11), Turkije, Chili en België (alle 3 met 6 producten). Frankrijk heeft tenslotte 5 producten waarmee het naar waarde gezien in de top-3 staat.

De 11 producten waar Nederland naar waarde gezien de belangrijkste exporteur is,
zijn (cijfer 2013) onder meer: tomaten, paprika's, uien, peren, grapefruit, kroten, prei, spruiten en witlof. Bovenstaande uitkomsten zijn gebaseerd op cijfers over 2013. De export van verse groenten en fruit van alle landen had in dat jaar een waarde van ruim 81 miljard euro.

Wereldhandel in afgelopen 10 jaar met ruim 50% gegroeid
In hoeveelheid gezien had de export van alle landen een omvang van 113 miljoen ton. In tien jaar tijd is de wereld(export)handel met de helft gegroeid. De handel in groenten steeg wat sneller dan die in fruit. Het aandeel van Nederland is naar hoeveelheid gezien was stabiel, nl. 7% voor totaal groenten en fruit, 14% bij groenten en 3% bij fruit.



Nederland vooral groot in elders geteelde producten
Van de wereldwijd gezien tien belangrijkste exportproducten is het aandeel van Nederland ( in hoeveelheid gezien) het grootst bij uien, nl. 21%. Bij tomaten gaat het om 14% en bij paprika's om 15%. Bij de twee grootste exportproducten bananen en appelen speelt Nederland nauwelijks een rol. Bij bananen is Nederland al in de jaren 80 van de vorige eeuw z'n spilpositie in Europa kwijt geraakt aan België (Antwerpen) en bij appelen is het aandeel in de wereld(export)handel niet groter dan 4%.



Polen, China en de Verenigde Staten zijn (cijfers 2013) de drie belangrijkste appelexporteurs. De spilpositie van Nederland als handelsland komt (voorlopig?) nog wel goed naar voren bij de hoge posities die Nederland als (re)exportland in neemt bij groot een aantal producten, die helemaal niet in Nederland geteeld worden. Van ananas is Nederland wereldwijd na Costa Rica en de Filipijnen zelfs de derde exporteur en van avocado's de vierde. Van druiven en grapefruit de vijfde in grootte, van sinaasappelen, citroenen en meloenen de zevende, van watermeloen de negende en van soft citrus is Nederland (in 2013) wereldwijd gezien in hoeveelheid de tiende exporteur.


Voor meer informatie:
Fruit & Vegetable Facts
Jan Kees Boon
+31 6 54 687 684
www.fruitandvegetablefacts.com
Publicatiedatum: