Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Van Oers United bedient lokale uienmarkt in Senegal tijdens regenseizoen

Teeltbedrijf Van Oers United produceert en levert het hele jaar door verse groenten, voornamelijk aan retailers. Platform Grensverleggers ging in gesprek met de duurszaamheidsmanager Maria Oliveira over trends in de sector en uien uit Senegal.

"We merken bij Van Oers dat retailers allerlei duurzaamheidseisen stellen," vertelt Oliveira. "Hier horen ook eisen bij op het gebied van social compliance waaraan onze groenten moeten voldoen. Zijn ze bijvoorbeeld geteeld onder de juiste arbeidsomstandigheden? Allemaal positieve ontwikkelingen, het probleem is alleen dat er per land – en soms per retailer – verschillende eisen worden gesteld."

Maatwerk
"Om een voorbeeld te geven: in Engeland werken ze met het audit-systeem SMETA om sociale standaarden te auditen, terwijl ze in grootste deel van Europa BSCI gebruiken. In Duitsland werd recent door een belangrijke retailer de module GRASP geëist als sociale standaard. Wij moeten deze eisen zien te integreren in onze bedrijfsvoering en vaak betekent dat veel maatwerk leveren."

"In de toekomst kan dit zo niet langer, beseffen gelukkig veel partijen. Via platforms als MVO Nederland en IDH zitten alle stakeholders nu geregeld samen aan tafel om te kijken of harmonisatie mogelijk is."

Uien
Voldoen aan sociale eisen is voor Van Oers overigens geen probleem. Neem als voorbeeld het project in Senegal, waar Van Oers sperziebonen, zoete maïs, fijne bonen en bosuien produceert. Oliveira: "Vanwege het klimaat worden deze gewassen alleen in het winterseizoen geteeld voor de Europese markt. Om de bodemvruchtbaarheid en gezondheid van de bodem te behouden, zochten wij een tussengewas om aan de crop rotation toe te voegen. Uiteindelijk kozen we voor uien."

Er is een grote lokale markt voor uien, maar in het regenseizoen (pakweg van juni tot oktober) is er geen teelt mogelijk en worden heel veel uien geïmporteerd. Oliveira: "Wij zijn ter plekke een type ras gaan telen dat resistenter is tegen schimmelinfecties. Het kan dus worden geteeld onder regenachtige condities. Deze uien worden na de teelt gekoeld en opgeslagen in speciale ruimtes. Hierdoor zijn lokaal geteelde uien nu ook in een deel van de regenperiode in Senegal beschikbaar."

"Met overheden en lokale partners zijn we daarnaast in gesprek om te kijken hoe wij andere lokale telers kunnen betrekken bij dit project. Zo bedachten we eerder al een programma van trainingen en kennisuitwisseling, die met veel enthousiasme door de lokale telers werd opgenomen."

Uienproject biedt werkgelegenheid
Het belangrijkste aan het uienproject zijn de mensen die op de boerderij in Senegal werken. Zo'n 3.000 mensen. Oliveira: "Het lokaal telen van uien voor de lokale markt is goed voor de werkgelegenheid. Door naast de al bestaande gewassen ook dit tussengewas te telen, kunnen we onze medewerkers meer werk bieden gedurende een langere periode."

Bron: Grensverleggers, MVO Nederland
Publicatiedatum: