"We zitten nu in het staartje van de problematiek van een EHEC-crisis, waarvan nog altijd niet bewezen is, dat die veroorzaakt is door kiemgroenten. We worden voortdurend geconfronteerd met de risico's en dan lijkt het weleens onder te sneeuwen hoe goed onze sector is en wat deze productgroep de afgelopen tien, vijftien jaar aan positieve ontwikkelingen heeft gebracht op het gebied van volume, afzet en en het op de markt brengen van gewaardeerde en veilige producten", somt Cor op.
Inmiddels is het 2012 en publiceert de Advisory Committee on the Microbiological Safety of Food (ACMSF) - op de valreep in het proces van besluitvorming over richtlijnen door EFSA - in een Brits medium dat kiemgroenten een gezondheidsrisico vormen. "Met deze, deels onterechte, wijze van feitenweergave komt de sector nooit uit de hoek waar de klappen vallen", verzucht Cor. "Maar ik weet wel hoe het artikel is ontstaan. Engelse kiemgroententelers zijn voorstander van het opdracht geven aan de consument de kiemgroenten voor gebruik te koken."
"Dit standpunt wordt ondersteund door het Britse Fresh Produce Consortium. Dit instituut vertegenwoordigt een breed scala van producenten, groothandelaren en zelfs onderzoekinstituten. Maar dat kan ik wel begrijpen, want waarom zou een tomatenteler zich nou druk maken over het koken van kiemgroenten", vraagt Cor zich af. "Het artikel is dus een poging om het 'kookverhaal' weer op de agenda te krijgen. Een waardeloos plan, de meeste sectorgenoten zijn van mening dat de sector zijn eigen problemen moet oplossen en door innovatie steeds beter voor de dag moet komen en niet heel gemakzuchtig de consument maar moet opzadelen met de oplossing van het probleem."
"Bovendien dient bedacht te worden dat de gezondheidsbijdrage van verse groenten en fruit en dus ook kiemgroenten vele malen hoger is dan de risico’s, die incidenteel optreden. Wij als mensen moeten blijven zorgen dat we onze gezondheid op niveau houden en dat bereik je door verse groenten te eten. Veel gezondheidsaspecten verdwijnen met het kookvocht het riool in. Een advies om alles te koken is heel voedselveilig. Net zoals het eten van potjes babyvoeding. Heel veilig, maar als je niet vers eet, ga je toch gezondheidsaspecten missen. Kortom, koken moet je doen in een situatie als je het ingrediënt totaal niet vertrouwt. Maar daar is bij de kiemgroentensector geen enkele reden toe."
Nasleep EHEC
"Prioriteit tijdens en direct na de EHEC-epidemie was om te pompen en te zorgen dat de boot bleef drijven. De sector was voor de EHEC-uitbraak altijd doelgericht en consciëntieus bezig om ons product aan de man te brengen. Nu is dat voor een aantal van ons niet mogelijk om geld uit te trekken en moeten we het 'gewiekster' spelen dan in het verleden. Gelukkig heeft het GroentenFruit Bureau wel een promotiecampagne gepland voor zowel glasgroenten als kiemgroenten, gericht op de Duitse markt. Eer wordt dus wel degelijk wat gedaan."Van de massale persaandacht tijdens de EHEC-crisis heeft Cor wel veel geleerd. "Je speelt een wedstrijd in een glazen huis. En je allereerste reactie is dat je weg wilt duiken voor problemen, maar dat hebben we gelukkig niet gedaan. Iedereen met een beetje verstand van microbiologie, weet dat we geen makkelijk product hebben. Onze verantwoordelijkheid is om te zorgen dat dit beheersbaar is en dat de consument als vanouds weer het volle vertrouwen terugkrijgt in deze producten."
De teler besluit strijdbaar. "We moeten als individuele bedrijven even onszelf herpakken, maar we nemen wel een standpunt in. Ook al komt onze laatste euro uit het laatste gat, wij laten ons niet van de markt vegen! We zullen nog meer dan ooit moeten communiceren dat onze kiemgroenten nog bestaan, toekomst hebben en er meer dan andere producten bijhoren!"
Reactie collegateler:
Volgens een collegakiemgroententeler is de reden voor de beschuldigende onderzoeken dat de controles veel strenger en vaker worden gehouden. "De best onderzochte groenten zijn taugé en kiemgroenten. Dan is het risico dat men überhaupt wat vindt, ook groter. Ik kan voor 99,99% zeggen dat mijn product veilig is, maar je moet ook eerlijk wezen. Als er iemand met vieze handen onderweg aan mijn product zit of een kok zijn handen niet wast, dan is er altijd een risico. Dat heb je op de markt ook. Maar het hele scala aan controles, doen we scherp, van voorcontrole tot nacontrole en van zaadcontrole tot ingangscontrole en we vinden nooit wat!""Maar groenten zijn gemiddeld genomen het meest veilige product wat je kunt kopen. Groenten horen bij gezond leven. En als je al die recalls van de afgelopen tijd hebt gezien, kunnen we dan ook geen meloenen of papaya's meer eten? Wat moeten we dan nog? Met z'n allen groenten en fruit gaan eten uit een potje, pakje of een zakje?"
Voor meer informatie:
Cor Hurkx
Evers Specials
Stationsstraat 33
6515 AA, Nijmegen
Tel: 0243481422
Fax: 0243482140
Mob: 0653345194
E: [email protected]