Primoris speelt een belangrijke rol als gespecialiseerd laboratorium voor residu- en contaminantanalyse in de agro-voedingsindustrie, meldt BelOrta News nr 3. Bovendien vervult het ook een maatschappelijke rol door BelOrta, markt en producenten te ondersteunen. Carine De Clercq, General Manager bij Primoris, vertelde BelOrta uitgebreid over het reilen en zeilen bij Primoris.
Wat is Primoris?
Carine De Clercq: “Primoris is een gespecialiseerd laboratorium voor residu- en contaminantanalyse in de agro-voedingsindustrie. Zo dragen we bij tot de verbetering van voedselveiligheid, productkwaliteit en duurzaamheid. De naam Primoris staat voor de meerwaarde die we willen bieden (‘primus’). De wortels van Primoris liggen in 1970, toen de UGent begon met onderzoek naar residuen van gewasbescherming. Het labo breidde uit door de groei van de commerciële activiteiten en de striktere regels omtrent productkwaliteit. In 2001 ontstond daaruit Fytolab, een onafhankelijk laboratorium. In 2014 trad CKCert, als onafhankelijke certificatie instelling, toe tot de Primoris groep. We werken ondertussen zeer nauw samen. CKCert zorgt bijvoorbeeld voor staalnames, waarna Primoris de analyses uitvoert. Bij de start van de samenwerking met CKCert besloten we om onze naam te veranderen naar Primoris, aangezien we ondertussen meer waren dan een labo alleen.”
Hoe verklaar je de groei van Primoris?
Carine De Clercq: “Aangezien Primoris een onafhankelijk en dus een onpartijdig labo is, is het interessant voor veel sectoren. Om de groei te volgen, hebben we ook labo’s opgezet in Bulgarije, Colombia en Costa Rica, alsook een commercieel bureau in Frankrijk.
In het begin analyseerden we jaarlijks 10.000 stalen. Ondertussen ligt dat aantal rond de 75.000 stalen op jaarbasis, goed voor ongeveer 20.000.000 resultaten. De helft van onze activiteiten staat in het teken van onderzoek op verse groenten en fruit. Daarnaast onderzoeken we ook granen, koffie, rijst, kruiden,… We doen vandaag ook meer dan enkel residuanalyses op bladgroenten. Analyses op microtoxines, zware metalen en andere chemische contaminanten behoren eveneens tot ons takenpakket.
BelOrta was een stuwende kracht bij de start van Primoris en we zijn hier zeer dankbaar voor. Ook vandaag nog fungeert BelOrta als een soort van ruggengraat. In vele landen wordt er jaloers gereageerd op de goede, stevige samenwerking met de sector op een open manier.”
Voor welke uitdagingen staat Primoris?
Carine De Clercq: “De steile groei van de afgelopen 20 jaar brengt een pak uitdagingen met zich mee. Tegenwoordig moet alles sneller. Waar we vroeger binnen de 7 werkdagen resultaten hadden, kunnen we nu 10 procent van de resultaten binnen de 8 uur voorzien. Zo kunnen we de klanten sneller de zekerheid geven die ze willen.
Een andere uitdaging is de wisselende staalaanvoer. Primoris ontvangt ongeveer 350 stalen per dag, maar soms zijn dit er 250 of 450. Niettemin is wel steeds dezelfde snelheid van analyse nodig. Dit vergt stevige inspanningen op het vlak van flexibiliteit. Een voordeel hierbij is dat onze vestigingen in verschillende tijdszones liggen. Zo kan bijvoorbeeld het team in Colombia de data-analyse overnemen als het bij ons nacht is. De hedendaagse consument is sterk bezig met voedselveiligheid. We kunnen hem/haar alvast geruststellen, ons voedsel is nog nooit zo veilig geweest. De evoluerende technologie en wetgeving zorgen ervoor dat we steeds lagere waarden kunnen maar ook moeten meten. Zeker vanuit de biosector en vanuit babyvoeding komt de vraag om steeds lager te meten.”
Bron: BelOrta News nr 3
Voor meer informatie:
BelOrta
Mechelsesteenweg 120
2860 Sint-Katelijne-Waver
T +32 (0)15 565 331
[email protected]
www.belorta.be