Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ruan van Graan - Banhoek Fruit Packers:

"Zuid-Afrikaanse pruimentelers hebben behoefte aan een normale Kaapse zomer, maar het stopt niet met regenen"

In Banhoek Valley, net buiten Stellenbosch, gaat de pruimenoogst ongeveer tien dagen later van start dan in de vroege teeltgebieden in West-Kaap. De laatste African Rose-pruimen worden momenteel verpakt. 

Volgende week worden de eerste Ruby Dawn-pruimen geplukt, een roodvlezige King-pruim van Zaiger Genetics, die het bedrijf teelt voor de lokale licentiehouder Icon Fruit. 

Een drukke dag bij Banhoek Fruit Packers, waar de laatste African Rose-pruimen worden verpakt (foto: Banhoek Fruit Packers)

“De omvang van de Ruby Dawn-oogst ziet er uitstekend uit. Het is echt een fraai pruimenras," zegt Ruan van Graan, directeur van Banhoek Fruit Packers. "De schil en het vruchtvlees van deze pruimen komen momenteel op kleur. Het is belangrijk dat het vruchtvlees voor 50%-60% gekleurd is wanneer het fruit wordt geplukt. Dit is duidelijk te zien. Sommige pruimen komen sneller op kleur en deze worden het eerst geplukt. We nemen echter geen risico, aangezien we dit ras voor het eerste jaar oogsten."

Ruby Dawn-pruimen kunnen over lange afstanden worden vervoerd en de reis van drie weken naar het Verre Oosten vormt geen obstakel. Europa is een andere markt voor dit interspecifieke pruimenras, dat 'zichzelf verkoopt', zoals Ruan zegt.

In Europa en het Midden-Oosten zijn alleen Zuid-Afrikaanse pruimen beschikbaar 
De pruimenmarkten in Europa en het Midden-Oosten bieden momenteel volop ruimte aan Zuid-Afrikaanse pruimen, omdat de late oogst Italiaanse Angeleno-pruimen schade heeft opgelopen als gevolg van koud weer. Anderzijds is de afzet van steenfruit van het zuidelijk halfrond in de wintermaanden sterk afhankelijk van promotionele acties die de consumentenvraag aanjagen. 

In West-Kaap is de aanhoudende regenval in de aanloop naar de zomer echter een bron van zorg. "De voorbije twee weken regende het om de twee tot drie dagen en dit zet het pakstation onder druk. Met elke 10 tot 12mm neerslag daalt het suikergehalte 1% en dat is aanzienlijk, met name voor een vroeg pruimenras zoals African Rose."

Ruan verwacht dat de ongebruikelijk koele omstandigheden voor de tijd van het jaar eveneens hun weerslag zullen hebben op de maten van de vroege pruimen. Er zal dit seizoen een groot aantal kleinere pruimen beschikbaar zijn en dat verhoogt de druk op een markten als het VK, die kleine maten importeren. 

Middellate en late pruimenrassen, waaruit het leeuwendeel van de Zuid-Afrikaanse pruimenoogst bestaat, profiteren momenteel van de koele omstandigheden. Telers zullen echter een zucht van opluchting slaken wanneer de gebruikelijke Kaapse zomerhitte terugkeert wanneer het oogstseizoen aanbreekt.  

Gestegen inputkosten zijn een zware last
Zuid-Afrikaanse steenfruittelers staan enorm onder druk vanwege de hoge kosten die onvoldoende worden gecompenseerd door de inkomsten uit de teelt. De prijzen van meststoffen zijn het afgelopen jaar meer dan verdubbeld en de prijs van diesel steeg met 40%. 

Onlangs is de koers van de Rand ten opzichte van de Amerikaanse dollar verzwakt, na een stijging eerder dit jaar. De waarde bedraagt momenteel R15,90 per dollar. 

"We moeten ook de valutakoers niet vergeten. Deze kan een enorm verschil maken," legt hij uit. "Hij is al met 20% gestegen ten opzichte van deze periode vorig jaar en dat betekent dat 20% van de kartonprijs wordt gedekt door de wisselkoers."

Bij Britse telers, zoals Tesco, leveren Zuid-Afrikaanse pruimen hoge prijzen op, maar het bedrijf is terughoudend vanwege het tekort aan arbeidskrachten en vrachtwagenchauffeurs als gevolg van Brexit. 

"Je herinnert je vast nog wel wat er in week vier van dit jaar gebeurde met Fortune- en Leatitia-pruimen, toen twee schepen met Zuid-Afrikaanse pruimen vanwege logistieke vertragingen tegelijk in Europa aankwamen. Deze pruimen werden praktisch weggegeven. We zijn benieuwd hoe dit seizoen zal verlopen."

Voor more informatie:
Ruan van Graan
Banhoek Fruit Packers
Tel: +27 61 422 3456
[email protected]
www.banhoekfruit.co.za