Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
AMI-expert Helwig Schwartau:

"Lichte uitbreiding biologische appelteelt Duitsland mogelijk"

Na een dip in uitgaven en terughoudendheid bij het kopen van biologische levensmiddelen vorig jaar vanwege inflatie, is de biologische markt weer in de lift. Dit lijkt ook de markt voor biologisch fruit, waaronder appelen, ten goede te komen, zoals AMI-expertHelwig Schwartau tijdens zijn presentatie op de Fruchtwelt Bodensee liet zien aan de hand van statistieken en cijfers. "Na de tegenslag in 2022 zijn de marktverwachtingen weer wat optimistischer en zou er zelfs een lichte uitbreiding van de teelt van biologische appelen in Duitsland mogelijk zijn", zei hij.

Vanuit verkoopoogpunt was de seizoenstart voor biologische appelen in heel Europa vrij sterk. De totale afzet tot en met week 6 in het huidige seizoen is vergeleken met het seizoen 2021/22 met 6% gestegen en vergeleken met het vorige seizoen zelfs met 10%. Ook de balans van de appelomzet bij biologische appelen in de Duitse retail in het laatste kwartaal van 2023 was bijzonder positief. De totale omzet steeg van 2022 naar 2023 met 22,2% bij een eveneens licht gestegen kiloprijs (+2,1%). "De cijfers wijzen op een sterke stijging van het marktsegment, hoewel het marktaandeel van biologisch nog niet de sterke stijgingen van de coronajaren heeft bereikt", aldus Schwartau, die ook wees op de tot nu toe iets gunstigere actieprijzen vergeleken met vorig jaar.

In 2022 werden in Duitsland ongeveer 8.000 ha biologische appelen geteeld, vergelijkbaar met het voorgaande jaar. Het totale biologische teeltareaal in Europa was in 2021 ongeveer 60.000 ha. Het Duitse oogstvolume is de afgelopen jaren relatief constant gebleven.

Gezien de relatief lage voorraadniveaus van bepaalde rassen, met name de biologische Elstar, is een vroegtijdig einde van het seizoen niet uit te sluiten, vervolgt Schwartau. De Europese voorraad van de biologische Elstar (2.833t, peildatum 1 feb.) is de afgelopen vier jaar niet zo laag geweest. Met het oog op de biologische teelt groeit het appelteeltareaal momenteel sneller dan de consumptie. "Italië en Frankrijk staan duidelijk onder druk. Frankrijk vermarkt tot 40% van het biologische volume als conventionele appelen, terwijl de biologische teelt weer duidelijk afneemt. Italië exporteert ongeveer twee derde van de biologische appelen, terwijl nieuwkomers proberen zich door met prijsverlagingen op de markt te vestigen. Over het algemeen ligt de Europese consumptie van biologische appelen op 4-5%, met een licht stijgende tendens."

Het totale marktvolume van biologische appelen in Duitsland lag in het jaar 2021/22
op 71.200 ton, met een importaandeel van ongeveer 34%. Het grootste deel van de import kwam uit Italië. Ondertussen zijn er volgens Schwartau enkele interessante verschuivingen geweest in de Duitse retail. In totaal vindt meer dan 70% van de totale aankoopvolumes van biologische appelen hun weg naar de consument via discounters en supermarkten, terwijl met name de gespecialiseerde natuurvoedingswinkels aan belang hebben ingeboet. Uit een nadere analyse van de kopersgroepen blijkt bovendien dat vooral jonge alleenstaanden meer biologische appelen kopen dan gebruikelijk.

"Over het geheel genomen blijft prijsbewust koopgedrag de consumptie van biologisch fruit bepalen. Toch is er ook in het hogere prijssegment van de markt weer meer dynamiek te bespeuren. De pioniers op het gebied van biologisch fruit zijn nog steeds Scandinavië, Duitsland en Oostenrijk. Voor marktstabilisatie bij appelen is ook een
overeenkomstige consumptietrend in Italië en Frankrijk noodzakelijk", legt Schwartau uit. Specifiek voor biologische appelen staan Italië en Frankrijk onder druk omdat het aanbod niet is aangepast aan de huidige vraag. Voor export naar Duitsland is alleen Gala geschikt, terwijl Zuid-Tirol met succes meer inzet op clubrassen.

Voor meer informatie:
Helwig Schwartau
AMI Agrarmarktinformations Gesellschaft mbH
Tel: +49 (0)40 650559510
[email protected]
http://www.ami-informiert.de/

Publicatiedatum: