Tholen - Betere weersomstandigheden kon Maasoever uit Waspik ook niet wensen, maar de animo voor de open dag van de groentenverwerker was dan ook overweldigend. "We hebben tussen de 1.100 en 1.200 bezoekers mogen verwelkomen en hebben ze een interactieve rondleiding gegeven, zodat ze een goed beeld kregen hoe onze (biologische) groenten worden geteeld, geoogst en verwerkt tot specialiteiten op maat", vertelt Paul Kemner.
Voorheen vielen de productieactiviteiten onder Maasoever en de commerciële activiteiten onder Food Team Processing. "De open dag was het startschot om alle activiteiten vanaf nu onder de naam 'Maasoever' te laten vallen. Dat hebben we gecombineerd met de lancering van een nieuwe huisstijl en website", vertelt Paul.
Proces van zaadje tot eindproduct
Op de open dag waren verschillende doelgroepen present. Zo waren er klanten uit de omgeving, familie en vrienden van werknemers en buurtbewoners. Ook de telers van de ketenleveranciers Laarakker Groenteverwerking, Green Organics, Govers Mechanisatie en Werktalent waren aanwezig. "We zijn een grote werkgever in de omgeving, maar bij veel mensen nog was onbekend wat we precies doen. We hebben daar deze open dag een mooi antwoord op kunnen geven door hen in een interactieve reis het proces van zaadje tot product op het bord te laten zien."
De bezoekers van de open dag kregen onder meer een toelichting bij de oogstmachines en kregen een rondleiding langs de productielijnen waar de diepvriesproducten worden geproduceerd. Voorbeelden zijn de IQF-invrieslijnen waar de producten los worden ingevroren en de verpakkingslijnen, zowel voor groot- als kleinverpakkingen voor de overzeese retail. Bij elke fase in het proces konden de bezoekers toepassingen van de verwerkte groenten proeven, zoals maispoffertjes, wortelmuffins en een poké bowl.
60% volume biologisch
Maar liefst 60% van het volume is biologisch. "Biologische teelt is voor ons echt een speerpunt", aldus Paul. "Met name vanuit de retail in Noord-Amerika is er een enorme behoefte aan biologische diepvriesgroenten. Daarbij zoeken wij juist niet zo zeer naar de commodity's, maar juist naar het specialistische werk op maat. Voorbeelden hiervan zijn wortelen met een bepaalde snit, een afwijkende maat, boon of IQF-gevroren bladgroenten. Dit zijn individueel ingevroren groenten. Juist in specialiteiten zijn wij heel sterk."
Gevraagd naar de grootste uitdaging voor het bedrijf, noemt Paul het garanderen van de continuïteit van de regionale grondstoffen. "We willen het aantal food miles zo laag mogelijk houden en telen onze groenten in samenwerking met onze ketenleveranciers in een straal van maximaal 100-150 kilometer. Dat is dus met name Nederland en een klein stukje Duitsland. Daarmee kunnen we wel spreken van regionale producten."
Aan het einde van de reis konden de bezoekers nog volop van de gelegenheid gebruik maken om na te praten onder het genot van een hapje en een drankje. "Daar werd in groten getale gebruik van gemaakt", sluit Paul af. "Van 10.00 tot 17.00 uur is het druk geweest. We kijken terug op een prachtige open dag en bedanken iedereen die hieraan bijgedragen heeft!"
Voor meer informatie:
Paul Kemner
Maasoever
Industrieweg 3
5165 NH Waspik
[email protected]
www.maasoever.com