Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
European Chestnut Days

Europese kastanjeteelt onvoldoende voor eigen consumptie

Van 12 tot 15 september kwamen meer dan 230 spelers uit de kastanjesector bijeen in Melivia en Agia, in de regio Thessaloniki, Griekenland, voor de 14e editie van de European Chestnut Days, gepromoot door Eurocastanea, een netwerk dat de belangen van de Europese kastanjetelers verdedigt. Tot Eurocastanea behoren organisaties uit Oostenrijk, Frankrijk, Griekenland, Italië, Portugal en Spanje. Lid van Eurocastanea voor Italië is het Centro di Studio e Documentazione sul Castagno (CSCD), voorgezeten door professor Elvio Bellini.

Bezoek aan de geïrrigeerde kastanjebossen van Melivia.

De eerste twee dagen waren gewijd aan wetenschappelijke presentaties, de derde dag aan bezoeken aan kastanjebossen in Melivia, waar het Volos ras, de meest geteelde variëteit in Griekenland, overheerst. Omdat het er weinig regent, zijn irrigatiesystemen er wijdverbreid.

In de voordrachten werd aandacht besteed aan de manier waarop klimaatverandering zowel de kwantiteit als de kwaliteit van de kastanjes beïnvloedt, in het bijzonder de stijging van de temperaturen en minder regelmatige regenval. Vaak worden overvloedige lenteregens afgewisseld met lange zomerdroogtes en wolkbreuken, zoals de droogtesituatie dit jaar in Griekenland of de doortocht van cycloon Boris in Italië. Dergelijke omstandigheden zorgen voor plantenstress en hebben een negatieve impact op de productiviteit. Nieuwe rassen, die beter bestand zijn tegen watertekorten en hoge temperaturen, zouden een uitkomst kunnen bieden.

Ook de kastanjesector ondervond schade veroorzaakt door cycloon Boris

Luciano Trentini, afgevaardigde voor Italië: "De Algemene Vergadering van Eurocastanea heeft voorgesteld om een werkgroep van onderzoekers op te richten. Het droogteprobleem leidde ook tot een debat over irrigatie en de aanleg van waterreservoirs. De aanwezigen konden tijdens de bezoeken aan enkele kastanjebossen zien hoe er irrigatiesystemen waren geïnstalleerd die precies in tijden van nood kunnen worden gebruikt. Verder werd er gediscussieerd over de verspreiding van de schimmel Gnomoniopsis castanea, die ernstige schade toebrengt."

Trentini, die ook vicevoorzitter van Eurocastanea is, meldt dat fytosanitaire en klimatologische problemen dreigen te leiden tot een verzwakking van de teelt, die vaak bestaat uit verouderde planten. Bovendien blijkt het steeds moeilijker om arbeidskrachten te vinden voor de oogst.

Oogstraming 2024 Italië

De voorlopig beschikbare gegevens wijzen voor 2024 opnieuw op een kleine oogst in Europa. Een vrij realistische hypothese is een totale opbrengst tussen 180.000 en 220.000 ton, wat neerkomt op 9-10% van de wereldproductie, die op iets meer dan 2 miljoen ton wordt geraamd. De Europese oogst is echter onvoldoende om aan de consumptiebehoefte in Europa te voldoen. De verwerkende industrie, waarvan de vraag geraamd wordt op 75.000-85.000 ton, groeit immers voortdurend.

Daarom stijgt de import van wilde en tamme kastanjes uit landen buiten de EU, met name Turkije, Albanië, Chili en, zij het in kleinere hoeveelheden, China (Castanea mollissima). Het is duidelijk dat als de oogst stabiliseert of zelfs licht daalt, er meer ruimte zal ontstaan voor andere teeltlanden zoals China, 's werelds grootste producent met ongeveer een aandeel van 80%.

De Portugese prof. Josè Larangio geeft commentaar op de importcijfers

De ontvolking van bergachtige gebieden in Europa waar kastanjes worden geteeld, heeft vaak tot nieuwe keuzes gedwongen (intensieve aanplant en introductie van het Chinees-Japanse Hy ras) waarrond technische en economische afwegingen worden gemaakt. In Europa is Italië de grootste teler met ongeveer 50.000 ton en de grootste exporteur met inkomsten van iets minder dan € 55 miljoen. Tegelijkertijd is het ook de grootste importeur van kastanjes uit Turkije, Portugal, Spanje, Griekenland en Chili, met een waarde van ongeveer € 67 miljoen.

Onderzoek toont ook aan dat de consumptie door Europese gezinnen de neiging heeft om af te nemen: vooral jongeren zijn minder goed op de hoogte van de voedingswaarden van deze vrucht. De Algemene Vergadering van Eurocastanea stelde dan ook voor de consumptie te promoten bij jonge consumenten.

In 2026 worden de European Chestnut Days in Spanje gehouden.

Voor meer informatie:
Centro di Studi e Documentazione sul Castagno (CSDC)
via Castelnaudary, 1
50034 Marradi (Firenze) – Italië
[email protected]
www.eurocastanea.org

Publicatiedatum: