Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Italië

40% van de Dolce Passione watermeloenen wordt geëxporteerd

De afzet van de Italiaanse Dolce Passione watermeloen wordt afgesloten in week 39. Het is een lang seizoen geweest, dat in week 19 was begonnen, de week waarin de Macfrut beurs plaatsvond. Vijf maand na de start werd het laatste beschikbare product uit de kas afgezet.

De leden van het consortium, namelijk Alma Seges, Cico-Mazzoni, Lorenzini Naturamica, Ortofrutta Castello en Lamboseeds, zijn tevreden over de behaalde resultaten, ondanks een slecht begin in mei en juni door de lage temperaturen in de rest van Europa. Vervolgens heeft de markt zich hersteld dankzij de hoge temperaturen in juli, augustus en de eerste helft van september. Ook een over het algemeen evenwichtige markt hielp de afzet vooruit.

Op een areaal van 300 hectare werd ongeveer 18.000 ton geoogst. "Echter, niet alles zat mee", zo staat te lezen in een nota van het consortium. "De weersomstandigheden wogen zwaar op de vroege teelt in Sicilië, waar de opbrengst kleiner was dan de voorbije twee jaren, en ook hagelbuien hebben enkele hectaren buitenteelt verwoest. Vervolgens was het niet makkelijk om voldoende oogstmedewerkers te halen. Daar moet een oplossing voor worden gevonden, wil de Italiaanse watermeloensector goed blijven presteren op de buitenlandse markt, waar de concurrentie van Spanje, Turkije en enkele Noord-Afrikaanse landen stevig is."

"Positief zijn dan weer de mooie volumes en de goede kwaliteit van Giotto, het ras dat het consortium specifiek heeft uitgekozen."

De dunne schil van de Dolce Passione watermeloen is nagenoeg zwart, het vruchtvlees bevat nauwelijks pitten en het gewicht schommelt tussen de drie en zes kilo

Met de toetreding van het handelsbedrijf Cico-Mazzoni tot het consortium werd de focus meer gericht op de buitenlandse markt. "In 2024 werd 40% afgezet in Noord-Europa, de Baltische staten en de Verenigde Arabische Emiraten. Het resterende aandeel werd geleverd aan voornamelijk de retail in Italië."

Kwarten van Dolce Passione watermeloenen in een koelvitrine in de supermarkt

"Het consortium bood zijn klanten dit jaar voor het eerst voorgesneden product aan die in de retail gekoeld werd bewaard om de koudeketen te garanderen. Het is een succes gebleken. Ongeveer 15% van het product werd op die manier afgezet."

"in 2025 zijn we van plan om 400 hectare aan te planten, met percelen over heel Italië. We zoeken daarvoor teeltgebieden uit die de beste kwaliteitsresultaten opleveren."

Dolce Passione watermeloenen in een kist voor export

"Het Dolce Passione consortium zal aanwezig zijn op de Marca beurs in Bologna (januari), Fruit Logistica in Berlijn (februari) en Macfrut in Rimini (mei)."

Voor meer informatie:
Roberto Castello (voorzitter)
Consorzio Dolce Passione
Via Einstein 31
35048 Stanghella (PD) – Italië
Tel: +39 (0)425 958750
[email protected]
www.consorziodolcepassione.com

Publicatiedatum: