"Citroenen presteerden behoorlijk goed nadat iedereen zich klaarmaakte voor een complete ramp. Maar de duikvlucht die Valenciana nam, was niet voorzien. Iedereen verwachtte een geweldig sinaasappelseizoen en het tegendeel bleek waar, vooral het laatste stuk," vertelt de lokale inkoper voor een Europese importeur die niet met naam genoemd wil worden.
Vier maanden geleden leek het nog zo eenvoudig: de sinaasappelexportprijzen moesten gelijk zijn aan of hoger liggen dan de bodemprijs die werd bepaald door de historisch hoge sinaasappelsapprijs (veroorzaakt door de huanglongbing in de sinaasappelboomgaarden van Brazilië), anders zouden de telers hun sinaasappelen liever veilig verkopen via een lokaal sinaasappelsapprogramma.
"En dan waren er dit jaar ook nog zoveel dingen die gebeurden aan de kant van de teelt: er was vorst, er was regen, overstromingen, hagel, zoveel variabelen die het erg moeilijk maakten," vervolgt hij. "Kopers verwachtten minder volume, zelfs dat de markt leeg zou kunnen raken. Alle signalen wezen erop dat de Zuid-Afrikaanse Valenciana's erg vroeg zouden eindigen."
Verschillende verlagingen van de exportraming voor Valencia versterkten deze perceptie.
Ondertussen speelde zich achter de schermen een scenario af dat wekenlang niet te zien was in de verzendgegevens: gedurende drie weken in september werden er geen schepen geladen voor Europa vanuit Port Elizabeth als gevolg van stormwinden en hoge oceaangolven. "In die weken gingen we door met oogsten en verpakken", zegt een teler-exporteur uit Oost-Kaap, "we bleven fruit naar de overvolle koelkamers sturen, en dit is veelzeggend, want voordat fruit is geladen, verschijnt het niet in de officiële verzendgegevens, waar kopers naar kijken, dus ze wisten niet wat er gebeurde."
"Grote golf verrast sinaasappelimporteurs
Kopers "schreeuwden om fruit" tot de eerste helft van oktober, toen er in één week drie schepen in Europa aankwamen en het tekort plotseling een overvloed werd.
"Ons citrus arriveerde in een grote golf en toen waren er verdere vertragingen, vooral bij het verzenden naar Italië, Spanje en Portugal, met zestien tot wel 21 dagen... Plotseling was er veel meer fruit dan ze hadden gedacht en Spanje was vroeg met Navelina's... het was een complete ramp", zegt de exporteur die ook spreekt op voorwaarde van anonimiteit.
De vertegenwoordiger van een Europese importeur beweert dat het nieuws over de grote gelijktijdige zendingen die onderweg waren, niet duidelijk was gemeld aan de kopers en dat ze in paniek raakten en op volumes bleven zitten die niet in beweging kwamen. Velen hebben grote verliezen geleden omdat de prijs in feite instortte. "Kopers hadden een prijs afgesproken op basis van de verwachting van lagere beschikbare volumes en toen gebeurde het tegenovergestelde en lieten ze de prijs zakken om te verkopen."
Sommigen weigerden botweg om de ontvangst van hun late orders te accepteren. "Sommigen zeiden gewoon: 'Ik had je fruit drie weken geleden al nodig, nu heb je het in één keer opgestuurd. En niet alleen jullie, maar heel Zuid-Afrika.' Een seizoen als dit laat zien welke van je klanten doen alsof ze echt je partners zijn," zegt de teler-exporteur.
Ze probeerden hun sinaasappelen om te leiden naar Canada, vervolgt hij, maar in Montreal stuitten ze op de langdurige staking van havenarbeiders. "Soms voelt het alsof je gewoon niet kunt winnen."
Volgens de Citrus telersvereniging werden er dit jaar in totaal 48,7 miljoen kartons Valencias verpakt. "Dit is 4,7 miljoen minder dan in het seizoen van 2023 en is een aanzienlijk tekort van 16% ten opzichte van de oorspronkelijke schattingen." Het effect van de sapindustrie op de versmarkt moet goed worden bekeken, voegt het bedrijf eraan toe. "Het is mogelijk dat de verwerkingsoptie de marketingbeslissingen voor de komende twee seizoenen, of zelfs langer, kan beïnvloeden."
"Ik denk dat we moeten leren dat een hoge sapprijs niet noodzakelijkerwijs leidt tot hoge prijzen op de versmarkt," merkt de inkoper op. "Je kunt importeurs laten instemmen met gegarandeerde minimumprijzen, maar je kunt niet voorspellen wat een consument bereid is te betalen voor citrus zolang er veel zomerfruit is."