Hoewel de aanwezigheid van Spaanse sinaasappelen aanzienlijk toenam, lag deze nog steeds onder het niveau van vorig jaar. Er waren voornamelijk Navelina sinaasappelen in verschillende maten beschikbaar. Newhall uit Portugal, die 2,20 €/kg kostte, arriveerde ook in Frankfurt. Er was ook onbehandeld fruit uit Italië, dat voldoende aandacht trok ondanks prijzen die varieerden van 1,80 tot 2,40 €/kg. Leveringen uit Griekenland kwamen uitsluitend aan in Berlijn, waar ze voor de sapindustrie werden verhandeld. Volgens de BLE werd het Europese assortiment dus over het algemeen belangrijker.
Daarentegen daalde de relevantie van Zuid-Afrikaanse partijen, hoewel ze belangrijker waren dan in 2023. Valencia Late, Midknight en verschillende Navelrassen verloren marktaandeel, maar waren nog steeds erg in trek. Er was ook selectieve toegang tot aanvoer uit Zimbabwe en Uruguay. Over het algemeen is de vraag in deze tijd van het jaar verbeterd. De prijzen voor Zuid-Afrikaanse aanvoer stegen op veel plaatsen door hogere volumes. De prijzen van Spaans product daalden daarentegen vaak licht als gevolg van het grotere aanbod.
Klik hier om direct naar het volledige markt- en prijsrapport te gaan.
Appelen
Duitse appelen domineerden duidelijk de markt: Elstar, Boskoop, Tenroy en Jonagold vormden de basis van het assortiment. Vanuit Italië waren Golden Delicious, Granny Smith en Pink Lady het belangrijkst. Frankrijk hield zich vooral bezig met de verkoop van Jazz en Pink Lady.
Peren
De Turkse Santa Maria en Deveci en de Italiaanse Abate Fetel en Santa Maria zetten de toon. Uit Nederland stonden Xenia en Conference centraal. Uit Duitsland waren Alexander Lucas, Xenia en Conference de meest interessante rassen. De Belgische Conference en de Spaanse Abate Fetel en Williams Christ maakten het plaatje compleet.
Druiven
De aanwezigheid van Italiaans fruit was duidelijk beperkt: De prijzent bleven daarom hoog of stegen zelfs een beetje. De kwaliteit van de Zuid-Europese aanvoer was over het algemeen nog steeds overtuigend toen het seizoen ten einde liep. De import van overzees fruit wint nu langzaam aan belang.
Citrus
De beschikbaarheid van clementines was iets minder dan het jaar ervoor, met vooral Spaanse leveringen die lang niet zo sterk waren als in 2023. Italiaanse aanvoer volgde in belang, terwijl Griekse leveringen het geheel afrondden. Ook de aanvoer uit Marokko nam toe.
Citroenen
Hoewel de vraag door de lage temperaturen afnam, kon nog steeds zonder problemen aan de vraag worden voldaan. De Spaanse partijen overheersten, de Turkse vulden de handel aan en de Zuid-Afrikaanse import rondde het aanbod af. Op sommige plaatsen daalden de prijzen licht.
Bananen
Vraag en aanbod waren voldoende in evenwicht. Handelaren hadden dan ook zelden reden om hun eerdere notering te wijzigen. Alleen München meldde verlagingen, wat een positief effect had op de vraag. In Berlijn stegen de prijzen.
Bloemkool
Italiaanse aanvoer verdrong de tot dan toe toonaangevende Duitse partijen van de toppositie. Franse en Belgische partijen waren ook beschikbaar. Nederlandse en Spaanse bloemkool verscheen slechts sporadisch en speelde geen grote rol in het aanbod.
Sla
IJsbergsla kwam voornamelijk uit Spanje, terwijl Nederland slechts kleine volumes leverde. Belgische sla overheerste ten opzichte van Italiaanse sla. Terwijl de aanwezigheid van Duitse partijen afnam, nam het aantal Franse producten duidelijk toe.
Komkommers
Bij komkommers overheerste de Spaanse aanvoer, gevolgd door de Belgische producten. In München en Berlijn verschenen ook Griekse komkommers. Ondanks de omschakeling naar producten van belichte en verwarmde teelt, waren er af en toe knelpunten in de aanvoer in de Nederlandse en Belgische partijen, maar dit had geen fundamentele invloed op de beoordelingen.
Tomaten
Er was een gevarieerd assortiment beschikbaar: de beschikbaarheid was aanzienlijk toegenomen, met aanvoer uit Spanje, Turkije en Italië in het bijzonder. Marokkaanse import speelde vooral een belangrijke rol bij de ronde tomaten. De aanwezigheid van Nederlandse en Belgische leveringen was minimaal verminderd.
Paprika
Spaanse partijen domineerden het beeld, terwijl Turkse, Nederlandse en Marokkaanse aanvoer het beeld min of meer compleet maakte. Omdat het seizoen in de Benelux op zijn einde liep en de beschikbaarheid navenant beperkt was, stegen de prijzen vaak.
Bron: BLE