Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Agroktima Sarvani - Griekenland

"Hogere opbrengst broccoli en bloemkool verwacht"

De broccoli- en bloemkooloogsten in Noord-Griekenland kenden een moeilijk begin in september, omdat zowel het volume als de kwaliteit werden aangetast door de hitte. Lazaros Sarvanis, eigenaar van het teelt- en verpakkingsbedrijf Agroktima Sarvani in Pella, zegt echter dat al deze problemen tot het verleden behoren: "Al geruime tijd zien we goed uitziende producten van hoge kwaliteit. Bovendien is de opbrengst per hectare gestegen. Kwaliteit en volume zijn bij deze gewassen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Beide kunnen laag of hoog zijn. Momenteel halen we 15 ton per hectare broccoli en meer dan 20 ton per hectare bloemkool."

Agroktima Sarvani exporteert naar Duitsland, Nederland en Cyprus en volgens de eigenaar moeten de verpakkers tevreden zijn met het verloop van de export tot nu toe. "Als verpakkers ontvangen we prijzen die 20% hoger liggen dan vorig seizoen. Op dit moment liggen de prijzen op 1,50 €/kg voor broccoli en 0,80 €/kg voor bloemkool."

De Griekse ondernemer heeft onverwachte verzoeken gekregen na de overstromingen in Valencia. "Na deze vreselijke ramp in Valencia werden we benaderd door mensen die we helemaal niet hadden verwacht om broccoli en bloemkool van ons te vragen. Over het algemeen zijn broccoli en bloemkool moeilijk te telen, omdat het gewassen in de vollegrond zijn die niet in kassen kunnen worden geteeld. Dit betekent dat het kan gebeuren dat Spanjaarden of Italianen het product niet hebben terwijl wij het wel hebben, of andersom. Maar wat er in Valencia is gebeurd, overtreft de norm."

Wat de rest van het winterseizoen betreft, zegt Sarvanis dat als het weer zo warm blijft als nu, de opbrengst per hectare niet veel zal veranderen: "Met temperaturen dicht bij nul of lager zouden de opbrengsten kunnen krimpen. Door de klimaatverandering dalen de temperaturen echter niet meer zo sterk. Voor Kerst verwachten we dus vergelijkbare opbrengsten per hectare als nu."

Tot slot, hoewel paarse en gele bloemkool nieuwkomers op de markt zijn, geeft Sarvanis de voorkeur aan de traditionele witte variëteiten: "Mijn klanten vragen niet om deze nieuwe variëteiten en persoonlijk heb ik er geen vertrouwen in dat ze winstgevend kunnen zijn. Paarse en gele bloemkool zijn bestemd voor een beperkte doelgroep van consumenten die zich de prijs kunnen veroorloven. Onze filosofie is om een massale teelt te hebben van kwaliteitsproducten die betaalbaar zijn voor de meerderheid van de markt."

Voor meer informatie:
Lazaros Sarvanis
Agroktima Sarvani
Tel: +30 694 437 0059
[email protected]
https://sarvanisfarm.gr

Publicatiedatum: