Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Start Peruaans mangoseizoen bemoeilijkt door concurrentie vanuit Brazilië"

De mangosector in Peru blijft kampen met klimatologische uitdagingen. Waterrantsoenen hebben een invloed op de grootte van het fruit. Peru heeft ook te maken met sterke concurrentie vanuit Brazilië op belangrijke markten. Geancarlos Solórzano, logistiek manager van G&S Agroexport in Peru: "Het begin van dit seizoen was om verschillende redenen gecompliceerd. We hadden directe concurrentie van Brazilië, dat veel mango's op de Europese markt heeft gebracht, en dit betekende dat wat we hadden gepland niet kon worden bereikt, aangezien Peru eerder dan gepland en met hoge volumes het seizoen startte."

Aanhoudende watercrisis in Piura
Hij zegt dat er nog steeds een watercrisis heerst in de regio Piura, in het noorden van Peru. "Piura maakt een watercrisis door die al jaren niet meer is voorgekomen. Dit heeft geleid tot waterrantsoenering. De staat heeft de noodtoestand uitgeroepen in de regio en geeft voorrang aan water voor menselijke consumptie. Piura is een landbouwsector en dit tekort schaadt de economie van de regio, omdat er citroenen, rijst, maïs, biologische bananen, mango's en andere producten worden geteeld. Er wordt voorspeld dat er in januari of februari regen zal vallen in de hooglanden van de regio en dat kan dit probleem enigszins verlichten," legt Solórzano uit.

Hij zegt dat de watercrisis specifieke gevolgen heeft voor het huidige mangoseizoen. "Het tekort en/of de waterrantsoenering heeft de teler en exporteur veel schade berokkend, omdat het gebrek aan water in de mango-oogst ervoor heeft gezorgd dat de mango niet groot genoeg is voor de export, waardoor er een groter percentage kleine maten is."

Solórzano vertelt dat het mangoseizoen begint in Tambo Grande in de regio Piura, in het noorden van Peru, en doorgaat tot december. Daarna verplaatst het seizoen zich naar Casma in de regio Ancash, gelegen in de Norte Chico, op ongeveer vijf uur rijden van de hoofdstad Lima. "We hopen dat er daar dit jaar geen waterproblemen zullen zijn, zoals in de afgelopen jaren, zodat we de volumes en maten van de mango's weer als vanouds zijn."

Als gevolg hiervan geeft Solórzano aan dat ze zich richten op het voorbereiden van een goede oogst. "Momenteel beheren we de kwaliteit en proberen we te oogsten met de juiste Brix-waarde voor optimale rijping, verpakking en distributie. Dit doen we met inachtneming van het feit dat de verkoop of vraag in Europa traag verloopt, omdat er nog steeds mango's uit Brazilië op de markt zijn." De belangrijkste markten voor Peruaanse mango's zijn de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Duitsland en Frankrijk.

Dure luchtvracht
"We proberen concurrerend te zijn met onze prijzen, maar wat exporteurs en importeurs ook parten speelt, zijn de hoge luchtvrachtkosten, die momenteel aanzienlijk hoger zijn dan in voorgaande seizoenen. Dit drijft de uiteindelijke prijzen op en bemoeilijkt onze concurrentiepositie ten opzichte van mango's uit Brazilië, waar de luchtvrachtkosten veel lager zijn dan die van Peru."

Voor meer informatie:
Geancarlos Solórzano Yauri
G&S Agro-export SAC
Tel: +51 943467715
[email protected]

Publicatiedatum: