Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lime Caviar Company

"Diepgevroren Australische fingerlimes jaarrond en wereldwijd verkrijgbaar"

Fingerlimes - Citrus australasica - is de enige inheemse citrusvrucht van Australië. Hij komt in het wild alleen voor in en rond de subtropische regenwouden van zuidoost Queensland en de noordelijke rivieren van New South Wales. Het is het langst gebruikte citrus, zijn parels werden geconsumeerd als een gezondheidsbeschermend voedingsmiddel en de schillen werden medicinaal gebruikt door inheemse Australische volkeren gedurende zo'n 50.000 jaar voordat de finger limes zo'n 2500 jaar geleden in het Middellandse Zeegebied werd geïntroduceerd.

Agrifutures Australia schatte onlangs dat er in 2023 ongeveer 100 ton fingerlimes werd geoogst door 70 telers en dat de teelt in 2025 met 8% zou toenemen, omdat meer telers de sector zouden betreden. De meeste telers hebben minder dan 1000 bomen.

"Het fruit wordt commercieel geteeld in verschillende tropische, subtropische en gematigde gebieden van Australië in verschillende grondsoorten, waarbij overvloedig water essentieel is. Er zijn meer dan 60 verschillende variëteiten in het wild gevonden en ongeveer 10 variëteiten worden gecommercialiseerd. Het populairst zijn de variëteiten die van nature rood, roze, groen en geel gekleurd zijn," zegt Ian Douglas, directeur van de Lime Cavier Company.

"De binnenlandse vraag stijgt met ongeveer 4% per jaar. De vraag wordt gestimuleerd door het unieke karakter, hun smaak en levendige decoratieve kleuren. Fingerlimes hebben veel culinaire toepassingen en bevatten veel vitamine B en C alsook antioxidanten. Fruitvliegen verhinderen de export van verse, in Australië geteelde fingerlimes naar 's werelds belangrijkste markten in de cateringsector, zodat de binnenlandse markt tot vier weken per plukseizoen overbevoorraad kan zijn."

Internationale teelt
Fingerlimes worden met wisselend succes commercieel geteeld in verschillende landen, zoals Frankrijk, Italië, Spanje, Israël, Marokko, Zuid-Afrika, Japan, China, de VS, Mexico, Guatemala, Thailand en Vietnam. De teelt van fingerlimes buiten Australië begon in de jaren 1890, toen een paar bomen uit het wild in het zuidoosten van Queensland werden gehaald en naar Frankrijk (Provence) werden gestuurd. Daar werden de vruchten door de beroemde chef-kok Auguste Escoffier geserveerd als parels bij de opening van het Ritz Hotel van César Ritz in 1898.

Seizoensgebondenheid en houdbaarheid
Fingerlimes is een seizoensvrucht. De pluk vindt normaal plaats in een periode van vier maanden - februari tot mei op het zuidelijk halfrond en augustus tot november op het noordelijk halfrond. "De houdbaarheid van verse fingerlimes, zelfs als ze zorgvuldig bewaard worden bij 6⁰C tot 10⁰C, is ongeveer drie weken. Fingerlimes parels kunnen niet bewaard worden als een op zichzelf staand product door koeling, omdat oxidatie snel optreedt. Gemiddeld is bij alle gecommercialiseerde fingerlimes variëteiten, ongeacht waar ze worden geteeld, 36% van het gewicht eetbaar (de parels) en 64% van het gewicht oneetbaar (afval, d.w.z. schil en zaden). Dit betekent dat alle kopers van fingerlimes 64% van elke aankoop weggooien," aldus Douglas.Hele diepgevroren fingerlimes
"Hele diepgevroren fingerlimes uit Australië vallen niet onder het embargo van fruitvliegjes. Hun parels hebben echter niet de kenmerken van verse fingerlimes parels of het product van de Lime Caviar Company - Australische fingerlimes parels / fingerlime kaviaar. Hoewel hele bevroren fingelimes worden geëxporteerd naar Japan en een paar andere landen, worden ze niet gebruikt in de topsectoren van de gastronomische keuken. De parels van hele bevroren fingerlimes zijn niet voor fijnproevers, omdat veel ervan ernstig beschadigd zijn door ijskristalgroei tijdens het diepgevroren worden.

"The Lime Caviar Company is de exclusieve producent van Australische fingerlimes parels / fingerlime kaviaar. Het product is klaar voor de haute cuisine en van gastronomische kwaliteit. Het wordt geëxporteerd naar veel van 's werelds bekendste foodservices en is te vinden in verschillende chique retailers. Het is verkrijgbaar in vijf natuurlijke variëteiten / kleuren - rood, roze, groen en twee gele. Met behulp van een door ons bedrijf ontwikkelde technologie worden de parels geëxtraheerd uit verse fingerlimes van hoge kwaliteit, diepgevroren in chef-vriendelijke partijen en verpakt in geïsoleerde kartons voor de verkoop. We zijn een erkende voedselverwerker en het proces is HACCP-gecertificeerd.

"Het product heeft de beste eigenschappen van verse fingerlimes parels van hoge kwaliteit en de export wordt niet gehinderd door embargo's van fruitvliegen. De ontwikkeling van dit product werd geïnitieerd door de noodzaak om een antwoord te vinden op het probleem van de fruitvlieg, en dat is gelukt. We exporteren naar de VS, VK, Canada, Denemarken, Frankrijk, V.A.E., Koeweit, India, Maleisië, Singapore, Indonesië, Taiwan, Vietnam, Hongkong, Japan, Zuid-Afrika, Chili, Nieuw-Zeeland en Fiji en de lijst blijft zich uitbreiden.

"De saprijke parels, de exotische smaak en levendige kleuren zijn in alle opzichten als vers. Het heeft een houdbaarheid van 24 maanden, is jaarrond verkrijgbaar, kan diepgevroren worden geserveerd, heeft geen additieven, geen gluten, geen allergenen en geen afval. De seizoensgebondenheid van verse fingerlimes, die in volume niet beschikbaar is gedurende 8 maanden per jaar op elk halfrond, betekent dat de Australische fingerlimes parels / fingerlime kaviaar van The Lime Caviar Company het enige gastronomische fingerlimes product is dat beschikbaar is gedurende deze acht maanden. De AUD prijs van het product is meer dan concurrerend met de groothandelsprijs van verse fingerlimes, ongeacht waar ze te koop worden aangeboden."

Voor meer informatie:
Ian Douglas
The Lime Caviar Company
[email protected]
www.limecaviar.net

Publicatiedatum: