De E. coli O157:H7 uitbraak in verband met gesnipperde uien op McDonald's Quarter Pounder hamburgers is beëindigd. De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) bevestigde een totaal van 104 ziektegevallen in 14 staten, waarbij in 38 gevallen ziekenhuisopname nodig was en één geval tot de dood leidde. Daarnaast ontwikkelden vier personen het hemolytisch-uremisch syndroom (HUS), een aandoening die kan leiden tot nierfalen.
Er wordt geschat dat het werkelijke aantal getroffen personen hoger kan zijn, omdat niet alle gevallen worden gediagnosticeerd of gerapporteerd. De CDC benadrukt dat er voor elk bevestigd geval nog 26 onbekende gevallen kunnen zijn. De patiënten meldden symptomen van medio september tot 21 oktober, waarbij de meerderheid McDonald's producten had geconsumeerd voordat ze ziek werden. 63 van de 75 patiënten herinnerden zich producten met verse, gesnipperde uien te hebben gegeten.
De bron van de uitbraak werd geïdentificeerd als gele uien van Taylor Farms, die op 22 oktober werden teruggeroepen. McDonald's was al gestopt met het gebruik van gesnipperde uien en was op sommige locaties tijdelijk gestopt met het aanbieden van Quarter Pounders. Onderzoek door de Food and Drug Administration, samen met het Colorado Department of Agriculture en het Colorado Department of Public Health and Environment, wees uit dat één monster van de teruggeroepen uien en één omgevingsmonster van een teler positief waren voor E. coli, maar niet de O157:H7-stam die in verband werd gebracht met de uitbraak.
Ondanks deze bevindingen gaven epidemiologisch en traceerbaar bewijs aan dat de teruggeroepen gele uien waarschijnlijk de bron van de uitbraak waren.
Bron: Food Safety News