Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rodolfo Meza, Aztec Fruits:

"Mogelijke invoerheffing Trump brengt kans Mexicaanse exporteurs om naar Europa te kijken"

Tholen - Op 20 januari zal Donald Trump starten met zijn tweede ambtstermijn als president van de Verenigde Staten. De uitgesproken toekomstig president heeft in aanloop hiernaar al vele beloftes en waarschuwingen gedaan. Een van deze waarschuwingen is dat hij een invoerheffing van 25 procent wil opleggen voor producten uit Mexico en Canada. Deze maatregel zou blijven bestaan totdat beide landen actie ondernemen tegen de handel in fentanyl en de asielstroom naar de VS. De uitspraken hebben al veel stof doen opwaaien, maar Mexicaanse exporteurs wachten voorlopig nog af. "Het is een heel delicaat onderwerp, dus men wil er niet te veel over speculeren. Ik ook niet, maar ik denk wel dat het een mooie opportuniteit is voor Mexico om naar andere markten te gaan kijken", vertelt Rodolfo Meza, van Aztec Fruits, een Mexicaanse exporteursgroep met een verkoopkantoor in Leuven.

Aztec Fruits richt zich voornamelijk op de export van Mexicaans fruit naar de Europese markt. "Misschien is dit dan ook wel het goede moment voor meer Mexicaanse producenten om niet enkel afhankelijk te willen zijn van de Verenigde Staten, maar de risico's te spreiden door naar andere delen van de wereld te kijken. Natuurlijk is de Verenigde Staten de directe buurman van Mexico en daarmee de belangrijkste handelspartner, maar Mexicaanse groenten en fruit hebben nog geen grote aanwezigheid in Europa, terwijl we sinds een aantal jaar een prachtige directe route van Mexico naar Antwerpen hebben. Dat wordt vooralsnog weinig gebruikt. Bovendien, als de VS voor Mexicaans product toch ook duurder wordt, kunnen we in Europa gaan concurreren met product, waarvoor zij normaal gesproken naar Zuid-Amerikaanse landen kijken."

"We zullen op de lange termijn moeten denken", vervolgt Rodolfo. "Natuurlijk is er nog niets beslist, want we weten allemaal dat Trump ook nog wel eens dingen roept die hij nooit waar kan en zal maken, maar je moet als Mexico misschien ook het heft in eigen handen nemen. Europa kan, ondanks de langere transittijd, in sommige jaren misschien wel een betere markt zijn voor Mexicaanse avocado's, mango's etc., dan de VS. Ik denk dat het een goed moment is om aan onszelf te denken en ik denk dat vele Mexicaanse producenten hier nu over na aan het denken zijn."

Invoerheffing zal Amerikaanse consument raken
Toch blijft het ook afwachten of de invoerheffing überhaupt doorgang zal vinden. Ten eerste zou het voorstel Amerika's eigen handelsverdrag, de USMCA, schenden. Bovendien zouden Canada en Mexico, die sterk afhankelijk zijn van handel met de VS, waarschijnlijk tegenmaatregelen treffen. In 2019 dreigde Trump eerder ook al met dergelijke tarieven, maar besloot daar toen vanaf te zien. "Daarnaast denk ik ook dat ze zich echt in de eigen vingers snijden als het gebeurt. Ik las laatst dat zo'n 80 procent van de avocado's die de VS importeert uit Mexico komen. Amerikaanse consumenten gaan ook echt niet stoppen met het eten van avocado's. Het is zo enorm ingeburgerd dat dit niet zal verdwijnen."

"Vanwege de invoerheffing zouden de avocado's dan of duurder worden, want Mexicaanse producenten zullen zeker de prijzen niet verlagen, of ze zullen in andere landen aan hun avocado's moeten komen, zoals Colombia of Peru. Alleen dat is niet zo makkelijk. Die hebben ook hun afzetmarkten en zullen meer vragen als de VS ineens op de stoep staat. Uiteindelijk zal een dergelijke heffing met name de Amerikaanse consument direct raken en dat geldt in heel veel groenten en fruit, waarvan de VS afhankelijk is van Mexico. Al met al zullen we simpelweg af moeten wachten. De VS en Mexico hebben een symbiotische relatie, dus deze maatregelen zullen beide landen treffen en ik denk dat niemand dat wil. Toch kan het ook een wake-upcall zijn voor Mexicaanse producenten om naar Europa te kijken. Wie weet, De logistieke rode loper naar de Europese markt ligt in ieder geval al uit."

Voor meer informatie:
Rodolfo Meza
Aztec Fruits
Interleuvenlaan 62,
3001 Hevrelee, België
Tel.: +32 456 18 4982
[email protected]
www.aztecfruits.com