Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oekraïne importeert noodgedwongen meer aardappelen

Het aardappelseizoen 2024 in Oekraïne kende veel uitdagingen en dit had gevolgen voor de oogstopbrengsten, zegt Olha Samoilichenko van de Oekraïense vereniging van aardappeltelers: "De grootste uitdaging was en is nog steeds de oorlog, aangezien sommige aardappeltelers de frontlinie dicht bij hun velden hebben en telers onder voortdurende beschietingen werken. In 2024 kwamen daar nog weersuitdagingen bij: in juni viel er in sommige regio's extreem veel regen, wat leidde tot overstromingen en wateroverlast op de velden. In juli werden kritisch hoge temperaturen waargenomen en in augustus hadden alle regio's behalve het westelijke deel van Oekraïne te kampen met droogte en weinig neerslag. Als gevolg daarvan konden machines het land niet op, omdat er veel kluiten waren. In september stopten sommige teeltbedrijven met oogsten tot de regenval eind september/begin oktober. Andere uitdagingen die we hebben zijn mobilisatie en gebrek aan arbeidskrachten, constante stroomuitval (6-9 uur per dag) en logistieke problemen."

Over het algemeen was er meer professioneel areaal voor de aardappelteelt, maar andere factoren hebben geleid tot een lagere oogst, legt Samoilichenko uit. "Het aardappelareaal in 2024 was gemiddeld 10% hoger dan in 2023, maar de aardappeloogst in 2024 daalde met gemiddeld 30% als gevolg van de weersomstandigheden. Geschat wordt dat bijna 20% van de aardappelvelden in de bezette gebieden liggen of vol mijnen liggen. De zuidelijke regio's, zoals Kherson, een deel van Mykolaiv en Zaporizha, waar vroege aardappelen werden geteeld, zijn het zwaarst getroffen. Sommige teeltbedrijven hebben alles verloren - velden, machines, opslagfaciliteiten. Anderen zijn niet in staat om te werken en zich te ontwikkelen vanwege de enorme oorlogsrisico's. De oostelijke regio's die niet bezet zijn, blijven aardappelen verbouwen, maar de opbrengsten zijn aanzienlijk gedaald door de weersomstandigheden en verminderde investeringen. De westelijke regio's, die het minst te lijden hebben onder de oorlog en de klimaatverandering, zijn het meest stabiel."

Over het algemeen heeft de lagere teelt van aardappelen geleid tot hogere prijzen voor consumenten in Oekraïne, aldus Samoilichenko: "De retailprijs van aardappelen in Oekraïne is met 130% gestegen, terwijl de prijs voor telers met 90% is gestegen in vergelijking met de prijzen van vorig jaar. Dit werd veroorzaakt door een tekort aan aardappelen op de markt, als gevolg van een slechte oogst en een aanzienlijke daling van de particuliere teelt van aardappelen. Voor de oorlog namen particuliere huishoudens 90-95% van de teelt voor hun rekening. Momenteel geven de officiële statistieken de werkelijke situatie niet weer, omdat de oorlog het onmogelijk heeft gemaakt om betrouwbare enquêtes te houden. Tegelijkertijd is het aardappelareaal van particuliere huishoudens en kleine telers aanzienlijk afgenomen. We schatten dat in Oekraïne op 50.000 ha aardappelen worden geteeld door professionele telers, dus exclusief de teelt van particulieren. De daling in opbrengst en kwaliteit in 2024 veroorzaakte een tekort aan aardappelen in Oekraïne, met hoge prijzen als gevolg.

De export van aardappelen uit Oekraïne heeft een onbeduidend niveau bereikt en in plaats daarvan neemt de import van het product naar Oekraïne volgens Samoilichenko toe. "De export van aardappelen uit Oekraïne naar de EU-landen is verboden om fytosanitaire redenen. Oekraïne voert de EU-vereisten uit en dient de relevante documenten in bij de Europese Commissie. Maar dit kost tijd. Er wordt wel geëxporteerd naar andere landen, maar dat is zeer onbeduidend. Dit komt door de stijgende prijzen in Oekraïne en technische/logistieke handelsbelemmeringen. Wat import betreft: Oekraïne heeft grote hoeveelheden consumptieaardappelen geïmporteerd uit Polen, Turkije, Litouwen, Nederland enzovoort. De FCA-prijs varieerde van 200 euro/ton uit Polen tot 300-350 euro/ton uit Nederland."

Nick Gordiichuk, vicevoorzitter van de Oekraïense Associatie van Aardappeltelers en Managing Director van Agrico Oekraïne, denkt dat de ontwikkeling van meer professionele teeltbedrijven belangrijker zal worden voor de sector: "De toekomst van de Oekraïense aardappelteelt ligt in professionele teelt en verwerking van aardappelen, met de ontwikkeling van middelgrote en grote teeltbedrijven. Daarom zijn professionele aardappeltelers verenigd in de Oekraïense Vereniging van Aardappelproducenten. Een belangrijk ontwikkelingsgebied voor de aardappelsector is het vergroten van de binnenlandse aardappelverwerking, wat volledig in lijn is met het beleid van de regering en de gebieden waarop internationale partners Oekraïne steunen. De ontwikkeling van de verwerkende sector zal helpen om de aardappelprijzen te stabiliseren, de kwaliteit van de geteelde aardappelen te verbeteren, de teelt van aardappelen op lange termijn te plannen en kleinschalige telers te betrekken bij de contractteelt van aardappelen."

"Tegelijkertijd wordt de ontwikkeling van de sector belemmerd door het gebrek aan opslagfaciliteiten voor aardappelen. We schatten dat er langetermijnopslagfaciliteiten zijn voor 300.000 ton aardappelen, terwijl er behoefte is aan 1.400.000 ton. Financiële steun van internationale partners is hierbij van cruciaal belang, omdat de aardappeltelers dergelijke investeringen midden in de oorlog niet alleen kunnen doen. De aardappelverwerkingscapaciteit zal de toekomst van de aardappelsector in Oekraïne bepalen. Voor de ontwikkeling van de verwerking zijn aanzienlijke directe of indirecte financiële investeringen nodig."

Gordiichuk benadrukt het belang van hulp uit andere landen: "We zijn de internationale donoren en partners erg dankbaar voor hun steun aan aardappeltelers in Oekraïne. Er zijn er twee die het meest actief zijn: het Agro-programma van USAID, dat momenteel vijf aardappeltelers ondersteunt met investeringen in de behandeling na de oogst en het verpakken van aardappelen, en de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) ondersteunt een project voor pootaardappeldemonstratie in de regio Chernihiv," besluit hij.

Voor meer informatie:
Nick Gordiichuk
Agrico Ukraine
[email protected]
https://agrico.com.ua/

Publicatiedatum: