Afgelopen zomer lag in de serres van Inagro te Beitem een demonstratieve proef met twee alternatieve meloensoorten:
- de limelon, een frisse, lichtzure meloen
- en de cumelo, een vuistgroot meloentje met een smaak die erg op komkommer lijkt.
Omdat deze soorten nog niet in Vlaanderen worden geteeld, werd getest in welke mate het Vlaamse serreklimaat geschikt is voor deze van nature zuiderse teelt. Naast productiepotentieel en vruchtkwaliteit werd ook voorzichtig op zoek gegaan naar een afzet. Wie vindt dit een lekker product? En is het de moeite waard om de lokale markt te ontwikkelen en in te zetten op lokale productie?
Proefopzet cumelo
De proefopzet voor cumelo was erg simpel:
- 1 zaaidatum (10 april bij 21°C),
- 1 opkweekregime (vanaf 17 april onder glas bij constante temperatuur: 16°C),
- 1 plantdatum (8 mei in 3e bladstadium),
- 1 teeltsysteem (op ruggen met druppelleiding),
- 1 plantafstand (60 x 160 cm),
- 1 klimaat (minimum 12°C, ventilatie overdag bij 24°C, 's nachts bij 20°C).
Pure demo dus op een energiezuinige manier.
Geen bemesting, wel nuttige insecten
Bemesting was niet nodig, want uit een grondanalyse bleek nog 190 eenheden stikstof beschikbaar te zijn voor aanvang. Ook fosfor en kalium waren nog voldoende aanwezig. Nuttigen waren ook van de partij: hommels zorgden voor de bestuiving, roofmijt swirskii bestreed de trips en witte vlieg en een mix van sluipwespen beheerste de bladluizen.
Teelt op ruggen en het verloop van de oogst
De ranken van de cumelo-planten werden tussen de ruggen, op 75 cm, getopt zodat een smalle doorgang mogelijk was doorheen het gewas. Dit was essentieel voor de oogst, die plaatsvond van 17 juni tot 20 augustus en tweemaal per week gebeurde. Aangezien dit type meloen onrijp wordt geoogst, kon er niet gerekend worden op een verkleuring van de vruchten om ze gemakkelijk te onderscheiden. De teler moest dus tussen het dichte bladerdek zoeken naar meloenen die de grootte van een volwassen vuist hadden bereikt. In de praktijk trad wel wat variatie in grootte op. De teelt werd stopgezet omwille van het doorbreken van Botrytis en het geleidelijk teruglopen van de productiesnelheid. Een gezond gewas had nog even langer aangehouden kunnen worden.
Opbrengst
Finaal werden gemiddeld 11,64 vruchten van gemiddeld 616 g/stuk geoogst per plant, goed voor een opbrengst van ruim 7 kg/m².
Proefopzet limelon
De proefopzet voor limelon was erg gelijk aan die voor cumelo. Beide meloenen groeiden in dezelfde serreafdeling. Voor limelon werden wel twee snoeimethodes vergeleken:
- ééntje waarbij de ranken aan beide zijden van de rug op 75 cm werden afgetopt
- en ééntje waarbij de ranken aan één zijde kort (30 cm) en aan de andere zijde lang (120 cm) werden gehouden.
De opplant, afrijping en oogst
Ze gingen aan de slag met cultivar Prity F1, die twee echte bladeren had op moment van opplant. Op advies van zaadleverancier HillFresh werd het optimale oogstmoment afgestemd op de zoetheid van de meloenen; ze streefden naar 15 graden Brix. Tegelijk treedt tijdens het afrijpen ook een kleurshift op van de meloenschil: van groen naar geel. Omdat er in het veld een zekere heterogeniteit in omvang en kleurschakering ontstond rond de periode van afrijping, werd besloten om in twee fasen te oogsten: 75% van de vruchten op 15 juli en de rest op 26 juli. Door de warme zomerdagen verliep de verzoeting snel, waardoor ze het advies om de irrigatie enkele weken voor de oogst te halveren, pas 8 dagen voor de eerste oogst implementeerden. Hierdoor vertoonde een aanzienlijk aantal vruchten barsten, wat zeker te voorkomen was.
Opbrengst
Tussen de twee snoeischema's werden geen grote verschillen waargenomen wat betreft opbrengst of kwaliteit: in beide werden om en bij de 2,6 stuks/m² geoogst met een gemiddeld gewicht van 1,7 kg. Dit is een iets groter formaat dan de geïmporteerde versie die ook dit jaar terug in enkele Vlaamse supermarkten te verkrijgen was (1-1,3 kg/ stuk). Door barsten kon 1/3 niet aangeleverd worden; 1/6 was op het tweede oogstmoment nog steeds niet rijp.
Waar komen deze nieuwelingen tot hun recht?
- Deze demoproef kwam er deels op aangeven van Inagro zelf, omdat ze met resultaten uit onderzoek naar nieuwe teelten onder glas perspectief en ondersteuning willen bieden aan telers die zoekende zijn naar diversificatie.
- Anderzijds was ook REO geïnteresseerd en bereid te financieren, omdat vanuit de retail vaak interesse is in nieuwigheden om hun assortiment uit te breiden of minder afhankelijk te worden van import uit het zuiden.
Beide soorten zijn geschikt voor lokale serreteelt, Limelon wordt meest gesmaakt
Technisch gezien zijn beide geteste meloensoorten geschikt voor serreteelt in Vlaanderen. Ze kunnen met bijzonder lage energie-input tijdens de zomerperiode voor kwalitatief lokaal product zorgen. De uitdaging blijft echter hoe een dergelijk nicheproduct zijn plaats kan vinden in een sterk, eerder conservatief meloenaanbod. Het aanbod zal de vraag moeten volgen, en die vraag creëer je door mensen kennis te laten maken met het product. Daarom werden Inagro's limelons en cumelos op verschillende plaatsen ter degustatie aangeboden.
De limelon werd door heel wat Inagro-collega's als een lekkere, verfrissende meloen beschreven, perfect als tussendoortje of in een fruitsalade. De vernieuwende smaak vormt een mooie aanvulling op de bekende meloenen. De cumelo werd door de meeste collega's minder spannend gevonden vanwege de sterke komkommersmaak, waardoor de verwachting naar iets zoets onvoldoende werd ingelost. Voor velen was het dan ook zoeken naar de meerwaarde van deze meloen.
Boury roemt cumelo omwille van textuur en smaak
Naast het aanbieden van testproducten aan collega's en het demonstreren van dozen op de keurtafel van de REO-veiling, werden ook enkele cumelo's naar sterrenrestaurant Boury gebracht. Daar werd de meloen geïntegreerd in een gerecht met kokkels, hamachi, tijgermelk, papaja, lavas en een Thaise dressing.
"De meerwaarde van cumelo ten opzichte van klassieke komkommer zit hem in zowel de textuur als de smaak: cumelo bevat meer vezels waardoor ze krokanter is. Bovendien blijft de structuur langer goed en heeft de cumelo een intensere, frisse en aangename komkommersmaak. Ook als afwerking van een sushigerecht, als brunoise of als jus mag de cumelo er zeker zijn," aldus Tim Boury, chef-kok bij sterrenrestaurant Boury.
Bron: Inagro