Nog niet zo lang geleden kende bijna niemand in Spanje de avocado. Inmiddels is deze fruitsoort niet meer weg te denken uit het schap. Ook de kant-en-klare versie – guacamole – zit standaard in het assortiment van supermarkten. Ook in Spanje zelf is er teelt, vooral aan de Costa Tropical, met prijzen die niet zo veel verschillen van die van geïmporteerde avocado's.
"Momenteel ligt de telersprijs voor greenskins rond de €1,70, en voor de Hass avocado tussen de €2 en €2,40", zegt Francisco de la Torre, commercieel directeur bij Aguacatec La Victoria. In Spanje is er een duidelijke trend richting biologische teelt, omdat sommige landen daar extra waarde aan hechten. Die biologische avocado's zijn tot 20% duurder, maar worden toch allemaal verkocht. "Duurzaamheid telt zwaar voor de consument."
© Aguacatec La Victoria
De la Torre verwacht bovendien een ruime oogst dit seizoen. "Door de Amerikaanse invoerheffingen kunnen er meer Zuid-Amerikaanse avocado's onze kant op komen", merkt hij op.
Toch blijft de avocado een relatief dure fruitsoort, ondanks het ruime aanbod wereldwijd. "De teelt brengt hoge kosten met zich mee. De prijs van water per kubieke meter is in de laatste decennia flink gestegen", zegt hij. "Daarbij komen ook nog de bemesting, gewasbescherming, arbeidskosten en het vele snoeiwerk. En bij import moet je daar ook nog eens de hogere transportkosten aan toevoegen."
"Water maximaal benutten"
Naast teler en handelaar is Aguacatec ook kwekerij. Het bedrijf richt zich op Israëlische onderstammen die beter tegen brak of zouter water kunnen, en beter bestand zijn tegen het veranderende klimaat. "Rassen als Fairchild, Degania en Ashdot zijn beter bestand tegen zwaardere omstandigheden. Omdat ze compacter zijn, kun je er bovendien meer per hectare planten. Ze zijn ook minder vatbaar voor wortelziekten zoals Phytophthora."
Het is opvallend dat een subtropische fruitsoort zo goed gedijt in een droog land als Israël. Volgens De la Torre komt dat doordat men daar al vroeg inzette op druppelirrigatie. "Ze hadden vruchtbare grond, maar nauwelijks water. Dankzij die technologie werd avocado daar toch een succes."
Ook voor Spanje ziet hij een duidelijke opdracht. "Aan de kust van Málaga moeten we water slimmer inzetten, bijvoorbeeld door hergebruik en inzet van ontzilt water. De bevolking groeit, en de watervraag stijgt dus ook. Er wordt wel gewerkt aan oplossingen, zoals waterzuivering en betere verbindingen tussen gebieden met veel en weinig water. Maar de echte sleutel ligt in het maximaal benutten van elk druppel water."
In Spanje begint het avocadoseizoen met Bacon en andere greenskins, van eind oktober tot december. Daarna volgt het bekendste ras: Hass, tot ongeveer april. "Vanaf december overlappen we met Marokko, dat rond dezelfde tijd begint met oogsten", legt De la Torre uit. "Peru kan zijn avocado's vaak tot december op de markt houden, omdat ze inmiddels dankzij betere logistiek ook drie maanden na de oogst nog in perfecte staat aankomen."
© Aguacatec La Victoria
"Momenteel zijn avocado's uit Tanzania en Kenia door het dure transport nog minder concurrerend. Maar Mexico kan in september met Hass interessant worden. En ook Colombia volgen we met belangstelling, vanwege de jonge boomgaarden en de gunstige logistiek", besluit hij.
Voor meer informatie:
Francisco de la Torre (salesmanager)
Aguacatec La Victoria
Mob: +34 630 49 45 17
info@aguacateclavictoria.com
https://aguacateclavictoria.com