Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ophef om 'dumpen' paprika's

Tholen - Er zal geen teler geweest zijn die er niet mee te stellen heeft: vruchten die door de hitte onverkoopbaar zijn geworden. Paprika-teler Erik Gubbels besloot een deel van de misoogst te gebruiken als compost. Dat werd opgemerkt en inmiddels wordt zijn actie breed besproken. 
 
Klasse 2
Paprika's zijn gevoelige vruchten. Te veel zon, te hoge luchtvochtigheid, te weinig instraling – alles kan ervoor zorgen dat de vrucht zich niet goed ontwikkelt. Zelfs onder ideale omstandigheden oogst een topteler in de zomer een paar procent klasse 2 product. En de afgelopen zomer waren de omstandigheden alles behalve ideaal. De warmte verstoorde de teelt flink. "We hebben tot 20% klasse 2 geoogst. Die zijn niet perfect gevormd, hebben neusjes, verbranding, drukplekken en zijn korter houdbaar", vertelt paprikateler Erik Gubbels Daarbovenop haalde hij nog eens 10-15% onverkoopbaar product van de plant: vruchten die zelfs niet als klasse 2 verkocht mogen worden.
 
Afgelopen week besloot hij de misoogst te gebruiken als compost voor een nabijgelegen veld. Daar maakte iemand een foto van en stuurde die de wereld in. Erik besloot uitleg te geven over de herkomst van de paprika's aan regionale omroep 1Limburg. Vandaag staat hij op Telegraaf, NOS en duizenden social media pagina's. Mensen begrijpen niet waarom er ogenschijnlijk goede, eetbare paprika's niet verkocht kunnen worden, of waarom er niet naar een andere oplossing gezocht wordt, zoals een Voedselbank of als buitenbeentjes bijvoorbeeld. 
 


Weggooien
En een paar weken geleden besloot Greenco hun snoeptomaatjes weg te geven. Daar heeft Erik ook naar gekeken. "Je probeert zoveel product weg te krijgen als mogelijk is voordat je naar dit soort oplossingen gaat kijken, maar onderschat niet hoeveel paprika's het zijn. Een pallet kun je uitdelen, maar deze aantallen zijn bijna niet aan te pakken." Hij rekent voor dat een supermarktketen met 40 à 50 winkels zo'n 350.000 kg paprika per jaar doet. "De hoeveelheid waar het bij onze kwekerij alleen al om gaat, is meer dan de helft daarvan. Dan zijn er nog veel meer telers hier in de buurt met dezelfde problemen – dat levert al genoeg product op om elk Nederlands gezin van tien paprika's te voorzien. En dan heb je het Westland nog. De aantallen zijn zo groot dat het niet meer realistisch is om zoiets te doen." 

Marktverstoring
Bovendien zou het weggeven van deze aantallen de markt nog verder verstoren, al laten de cijfers zien dat deze actie met geld eigenlijk weinig te maken heeft. "Product van klasse 2 ging in die periode weg voor 1 à 2 cent per kilo. Dat is minder dan een halve cent per paprika. Dan geef je ze eigenlijk al zo goed als gratis weg. En nog steeds is er meer product dan de markt kan opnemen." 
 

Een paar van de reacties

Betere tijden
Inmiddels is de oogst van onverkoopbaar product en klasse 2 product bijna voorbij. "Ik denk dat we deze week de laatste oogsten en dat volgende week alles weer normaal is. En het voordeel van de klasse 2 is dat het ook weer relatief snel de markt uit is." Dan kan de prijs ook weer wat opkrabbelen – en dat is hard nodig voor de telers. "Gelukkig is de prijs van klasse 1 al weer wat hersteld en zien we dat in klasse 2 ook gebeuren, want het heeft er ook voor het bedrijf flink ingehakt. Normaal is maar een paar procent van je productie niet klasse 1. Nu was dat nu bijna 30%. Dat maakt het jaar niet makkelijker."