Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uit de oude doos: Aanvoer Haspengouw verdubbeld

In Primeur nr.2, jaargang 8 van 23 juli 1993 staan de Belgische kersen in de schijnwerpers. De redactie bracht een bezoek aan de veiling Gaspengouw in St. Truiden in België:

België kan terugzien op een uitstekend kersenjaar. Men moet tot 1976 teruggaan om eenzelfde resultaat te kunnen boeken. Dankzij het goede weer was de oogst dit seizoen niet alleen overvloedig, maar over het algemeen van uitzonderlijk goede kwaliteit. De Veiling Haspengouw in St. Truiden had een kersenaanvoer van meer dan twee miljoen kilo, wat een verdubbeling van de aanvoer in 1992 betekent. Hiervan ging 60 tot 70 procent naar het buitenland, voornamelijk Nederland en Engeland. Met de aanvoer in het afgelopen seizoen werd die van 1976 dicht benaderd. Toen werden in Haspengouw 2,7 miljoen kilogram zoete kersen aangevoerd.

Op de Belgische Fruitveiling (B.F.V.) in St. Truiden werden dit seizoen 1,7 miljoen kilogram zoete kersen aangevoerd, een hoeveelheid die ongeveer op hetzelfde niveau ligt als het jaar hievoor. Van de op de B.F.V. verkochte kersen is 30 à 40 procent bestemd voor de buitenlandse markt.

Nederlandse handelaren tijdens een kersenveiling in Haspengouw

Nederlandse handelaren prijzen Belgische kersen
Dagelijks werden in de afgelopen weken aan de Veiling Haspengouw in St. Truiden tussen de zestig en negentig ton zoete kersen aangevoerd. Daarmee is Haspengouw de grootste kersenveiling in België. De aanvoeren komen van tussen de drie- en vierhonderd telers.

Commercieel direkteur Pierr Arnaud (foto rechts): "Dit jaar is de kwaliteit van de kersen uitzonderlijk goed. De houdbaarheid is uitstekend en er zit weinig rot en uitval tussen. Het prijsniveau loopt van ongeveer 50 frank de kilo tot 70 à 90 frank voor de exportkwaliteit. We moeten teruggaan tot 1976 om zo'n goed kersenseizoen te beleven. In het slechtste kersenjaar dat we hebben meegemaakt werd over het hele seizoen slechts 150 ton aangevoerd."

Dat Belgische kersen bij Nederlandse handelaren een uitstekende naam hebben, blijkt uit de dagelijkse aanwezigheid van importeurs en commissionairs uit het buurland. Er is een vrij vaste kern van zes of zeven inkopers die op de Belgische 'kersentoer' gaat. Hans van Ooyen van Groenten- en Fruitimport Gebr. Van Ooyen uit Rijsoord: "We kopen hier al acht of negen jaar zachtfruit als aardbeien, kersen en bessen. Inderdaad is het jaren geleden dat de aanvoer van kersen zo groot was en de kwaliteit zo goed als dit seizoen. Afhankelijk van de veilingprijs kopen we dagelijks tussen de drie- en vijfduizend kilo kersen. Hoewel de Griekse kersen qua prijs erg concurrerend zijn en de smaak niet slecht, vind ik persoonlijk de Belgische wat houdbaarheid en smaak betreft toch nog steeds de beste."

De broers Van Ooyen uit Rijsoord zijn vaste inkopers van Belgische kersen.

Prijs waard
Ook de heer J.P. van de Zwaard van Zwaardfruit uit Breda is elk jaar op de kersenveilingen in St. Truiden te vinden. "De kersen zijn dit jaar bijzonder mooi, weliswaar niet goedkoop, maar zeker de prijs waard. Per dag kopen we zo'n duizend plateaus van vijf kilo. Hoewel uit Griekenland, Turkije, Spanje en Frankrijk ook goede kersen komen, vind ik de Belgische zowel de mooiste als de lekkerste. Ze plakken niet, zijn niet zilverachtig van kleur en glimmen mooi zwart. Echt een prima produkt."


Belgische zoete kersen van topkwaliteit

Geen blokverkoop
In tegenstelling tot de B.F.N. heeft Haspengouw de verkoop in blokken. Direkteur Arnaud: "Omdat onze kopers daar weinig voor voelen. Als echte marktmensen willen ze het recht houden om hun keuze tussen de aanvoeren zelf te maken."

Bron: Primeur nr 2, jaargang 8, 23 juli 1993