Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Vrij hoge prijzen bio avocado's, te weinig voor telers"

Het biologische avocadoseizoen is weer bijna voorbij aan de kust van Granada. De gemiddelde prijs is zeer hoog geweest, maar er werd veel minder geoogst dan verwacht. Ook de export van biologische kasgroenten uit Granada loopt ten einde. Hier waren de prijzen sinds begin dit jaar over het algemeen niet tevredenstellend wegens te veel aanbod op de markt.

"We hadden een grotere avocado-oogst verwacht na het 'off-year' van vorig seizoen en ook wel omdat er hier gelukkig geen problemen zijn met de watertoevoer. En hoewel het aanbod groter was dan vorig jaar, was het niet voldoende om aan alle bestellingen te voldoen", vertelt Fernando Martín, directeur van Bio Procam, een bedrijf uit Motril.

"Rond 15 april gaan onze laatste avocado's de deur uit. De gemiddelde prijs is behoorlijk hoog, maar telers zullen er weinig aan overhouden", zegt Fernando Martín.

De coöperatie teelt en verhandelt biologisch tropisch fruit, voornamelijk mango's en avocado's. In een normaal seizoen wordt 4 mln kilo gehaald, dit jaar zal de teller 2,5 mln kilo aanwijzen. De coöperatie teelt ook biologische groenten, met name komkommers, tomaten en courgettes. Daarvan is de teelt dit jaar aanzienlijk toegenomen. In totaal verhandelt Bio Procam ongeveer 10 miljoen kilo biologische producten, waarvan 80% wordt geëxporteerd naar landen in Centraal- en Noord-Europa.

Na mooie prijzen en een goede vraag in november en december is de markt voor de kasgroenten afgekoeld in 2024. "De prijzen van komkommers, tomaten, courgettes of aubergines zijn niet meer gestegen sinds het begin van 2024", zegt Fernando Martín. "Maar de hoge prijzen van november en december, toen Marokko minder aanwezig was in Europa vanwege teeltproblemen, zullen een tegenwicht bieden zodat de balans van het seizoen nog acceptabel is."

"In Almería was er overlap met onze oogst, omdat ze daar wat hadden gewacht met de aanplant door de hitte in de zomer en de herfst. Bovendien beginnen Nederland, België, Duitsland en andere landen in Centraal-Europa eerder met hun seizoen, waardoor ons afzetvenster kleiner wordt", legt de directeur van deze coöperatie uit. "Bovendien is de consumptie van biologische producten de afgelopen twee jaar wat teruggevallen door de inflatie."

Voor meer informatie:
Fernando Martín
Bio Procam
Ctra. Almería km. 1,6
Motril (Granada) – Spanje
Tel: +34 958600306
direccion@procamsca.com
www.procamsca.com

Publicatiedatum: