Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eerste handleiding in Europa voor demedicalisering

Geen pillen maar paprika voor diabetespatiënten

Artsen schrijven steeds vaker voeding en leefstijl in plaats van pillen voor aan patiënten met diabetes type 2. Dat staat in de handleiding die de Vereniging Arts en Leefstijl -voorheen Arts en Voeding- en het Langerhans Instituut hebben opgesteld voor huisartsen om medicatie af te bouwen van diabetes type-2-patiënten. Met een dieet en goede leefstijl kunnen deze patiënten in veel gevallen stoppen met hun medicijnen. Het eerste exemplaar van de handleiding wordt vandaag aangeboden aan de Kamerleden Corine Ellemeet (Groen Links) en Arno Rutte (VVD) tijdens een debat over de toekomst van de zorg georganiseerd door zorgverzekeraar VGZ. VGZ start de komende tijd een reeks initiatieven om onnodig medicijngebruik tegen te gaan.

Op dit moment hebben ruim 1,2 miljoen Nederlanders diabetes type 2. Elke dag komen daar 170 patiënten bij. Medicatie helpt om de symptomen van de ziekte onder controle te houden, maar kan ook leiden tot veel ongemak en bijwerkingen bij patiënten. Dit is de eerste handleiding in Europa voor huisartsen en andere zorgaanbieders die er op gericht is om de medicatie van patiënten met diabetes 2 op een verantwoorde wijze af te bouwen. Aan deze handleiding zijn nascholingen gekoppeld, waarbij artsen op basis van de handleiding wordt geleerd om patiënten te begeleiden bij het verantwoord afbouwen van hun medicatie. Arts en Leefstijl informeert huisartsen over de rol van voeding en leefstijl bij gezondheid en ziekte en verzorgt deze scholingen. Op 6 november gaat de eerste van de vijf nascholingen voor huisartsen en andere zorgprofessionals van start.

Tamara de Weijer, voorzitter van Arts en Leefstijl, “Uit programma’s zoals Keer Diabetes Om blijkt dat artsen hun patiënten kunnen helpen om diabetes type 2 om te keren, zodat patiënten met suikerziekte minder of geen medicatie nodig hebben. Deze programma’s zijn echter voor een kleine groep bereikbaar. Met deze scholingen kunnen we artsen leren voeding als medicijn voor te schrijven waardoor veel meer mensen met diabetes type 2 zelf weer de regie kunnen nemen over hun gezondheid.”

Zorgverzekeraar VGZ ondersteunt de scholingen. Het past in het streven van de zorgverzekeraar om onnodig medicijngebruik tegen te gaan. Tom Kliphuis, voorzitter van de Raad van Bestuur van VGZ: “Het is prachtig nieuws dat artsen nu in staat worden gesteld om de medicatie bij een deel van de diabetespatiënten af te bouwen. Artsen zeggen ons dat duizenden Nederlanders onnodig medicijnen slikken met alle bijwerkingen van dien. Dat is onzinnig. De steun voor deze unieke handleiding voor artsen is wat ons betreft een eerste stap om overmedicatie samen met artsen aan te pakken.”

Publicatiedatum: