Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Schimmelbestrijdingsmiddel

Europa buigt zich over het verbod op Mancozeb

Het Permanent Comité voor Planten, Dieren, Levensmiddelen en Diervoeders van de EU komt op 23 en 24 maart bijeen om te beslissen of het gebruik van Mancozeb, het zevende meest gebruikte gewasbeschermingsmiddel in Spanje, nog wordt toegelaten.

Organisaties zoals Greenpeace, Friends of the Earth en de Spaanse milieuverenigingen Hogar sin Tóxicos (Woning zonder Giftige Stoffen), Ecologistas en Acción, Fundación Alborada en Fodesam steunen de campagne die in gang is gezet door het Europese Pesticide Action Network (PAN Europe).

Mancozeb is een schimmelbestrijdingsmiddel dat door meerdere wetenschappelijke onderzoeken in verband is gebracht met een breed scala aan mogelijke negatieve gezondheidseffecten. Een van de metabolieten van dit gewasbeschermingsmiddel, ethylene thiourea (ETU), is gelinkt aan geboorteafwijkingen en kanker bij laboratoriumdieren. Het kan ook hormonale veranderingen veroorzaken en verstoort de voortplanting. Het vormt eveneens een groot gevaar voor vogels, zoogdieren, insecten en bodemorganismen.

Het Committee for Risk Assessment (RAC) van het European Chemicals Agency (ECHA) classificeert Mancozeb als “giftig voor de voortplanting 1B" (R1B) vanwege de ernst van de hersenafwijkingen die bij de nakomelingen werden waargenomen, veroorzaakt door de bovengenoemde metaboliet (ETU).

Voldoende redenen
De conclusie dat Mancozeb een erkend reprotoxisch bestrijdingsmiddel is, zou voldoende moeten zijn voor een verbod, in overeenstemming met EU-richtlijn 1107/2009, bijlage II, 3.6.4. Hans Muilerman, specialist pesticiden binnen PAN Europe, zegt dat er waarschijnlijk geen ander gewasbestrijdingsmiddel bestaat met meer redenen om te worden verboden.

Hij beweert verder dat de chemische industrie de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid en de Europese Commissie onder druk zet door te zeggen dat ze hen voor de rechtbank kan brengen omdat bepaalde gegevens waar Europa over beschikt strikt vertrouwelijk zijn.

Een groot aantal onafhankelijke wetenschappelijke onderzoeken hebben het bestrijdingsmiddel in verband gebracht met verschillende gezondheidsrisico's. Zo linkte het prestigieuze Collegium Ramazzini uit het Italiaanse Bologna de stof met acht types kanker. Ander onderzoek associeert het met schildklierproblemen of neurotoxiciteit, zoals Parkinson.

Mancozeb werd in 2006 in de EU goedgekeurd voor zeer wijdverbreid gebruik, evenwel op basis van twijfelachtige gegevens. De goedkeuring had in 2016 door de Europese Commissie moeten worden herzien, maar dat gebeurde niet door een zogezegde hoge werkdruk en de autorisatie werd gewoon verlengd. Tegen de recente verlenging in 2019 werd door het Europees Parlement bezwaar aangetekend.

Nu wordt verwacht dat het Permanent Comité een beslissing neemt. Dit is een historisch feit want voor het eerst in twintig jaar en aan de hand van wetenschappelijk bewijs doet de mogelijkheid zich voor dat de Europese Commissie en de EU-lidstaten het middel verbieden.

Bron: ecoticias.com

Publicatiedatum: