Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
UPA eist structurele maatregelen van Spanje en EU

"Beloftes van Spaanse regering voorlopig niet voldoende om protesten af te blazen"

Op donderdag 15 februari vond er een vergadering plaats tussen de belangrijkste Spaanse agrarische organisaties – Asaja, Coag en Upa – en Luis Planas, de Spaanse minister van Landbouw. Na een week van protesten legde de sector de minister enkele eisen voor.

"De overheid werd gevraagd dringend actie te ondernemen en structurele hervormingen door te voeren om telers te helpen op zeer uiteenlopende gebieden en op zeer verschillende niveaus", zei Diego Juste van Upa. "We vragen een vereenvoudiging van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, een herziening van de handelsovereenkomsten met derde landen en de naleving van de Wet op de Voedselketen. De volledige lijst van eisen is op onze website te raadplegen."

“Het uiteindelijke doel is een herwaardering van de land- en tuinbouw en, specifiek vanuit Upa, een bescherming van het familiale teeltmodel. Ruim 85% van de land- en tuinbouwexploitaties in Spanje zijn familiebedrijven. Maar het familiemodel staat onder druk door intensieve teeltmodellen en door de inmenging van investeringsfondsen in de primaire sector, die in de land- en tuinbouw een nieuwe bron van winstgevendheid zien.”

“In dat opzicht hebben we het ministerie gevraagd om een wet op de familiale land- en tuinbouw te stimuleren, marktbeheersmaatregelen te bevorderen en regelgeving voor een eerlijke prijs voor de telers. We vragen ook om doeltreffende agrarische verzekeringen en, bovenal, de activering van spiegelclausules in de handelsovereenkomsten. Wat heeft het voor zin dat Europa inzet op een steeds duurzamere land- en tuinbouw als er vervolgens van buitenaf groenten en fruit binnenkomen die niet zijn geteeld volgens de strenge Europese normen?”

Volgens cijfers van het ministerie van Landbouw bedroeg de waarde van de Spaanse tuinbouw in 2022 ruim € 15,86 mld, 3,6% meer dan in 2021 en 9,6% meer dan het vijfjarig gemiddelde. De tuinbouw droeg 43% bij aan de plantaardige productie en 25% aan de productie van de agrarische sector. Het is daarmee de belangrijkste sector binnen de agrarische sector.

Met een areaal van 1,8 miljoen hectare in 2022 waarop 25,3 mln ton groenten en fruit werd geteeld, is Spanje de grootste producent in de EU van groenten en fruit. Het neemt ruim 25% van de Europese productie voor zijn rekening en wereldwijd staat het op de 7de plaats. Spanje is de op een na grootste groente- en fruitexporteur van de EU en de vierde wereldwijd na China, de VS – landen met bijna 20 keer meer oppervlakte dan Spanje – en Nederland, een land dat gespecialiseerd is in de re-export.

“Aangezien ons eisenpakket divers is, wordt het moeilijk dat elke toezegging die door de regering op tafel wordt gelegd voldoende zal zijn om de mobilisaties af te blazen. De telers hebben heel duidelijk voor ogen wat hun doel is”, zei Diego gisteren, net voor de vergadering.

In het overleg met de telersorganisaties stelde de Spaanse minister van Landbouw gisterennamiddag 18 maatregelen voor om de telers tegemoet te komen. De organisaties juichten het initiatief toe, maar vonden het niettemin onvoldoende, zodat de protesten voorlopig zullen worden voortgezet.

Voor meer informatie:
Unión de Pequeños Agricultores y Ganaderos (UPA)
Agustín de Betancourt, 17. 3º
28003 Madrid (Spanje)
Tel: +34 91 554 18 70
upa@upa.es
www.upa.es

Publicatiedatum: