Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vincent Guérin, ANPP:

"Prijzen Franse peren hoger dan vorig jaar"

Het Franse perenseizoen loopt ten einde. Vincent Guérin, verantwoordelijk voor de zakelijke aangelegenheden van de Association Nationale Pommes Poires, de Franse Nationale Vereniging van Appelen en Peren (ANPP), geeft een eerste evaluatie van het seizoen.

Een gezonde markt in een Europese context vol tekorten
"Het grootste deel van het seizoen is voorbij," vertelt Vincent. Hoewel de Franse opbrengst dit jaar met een totaal van 105.000 ton iets kleiner was dan vorig srizoen, heeft het tekort in Europa, en in het bijzonder de drastische daling van het aantal Italiaanse partijen, de Franse peer goed gedaan, omdat de markt er 'lichter' door is geworden.

"In de laatste weken van het seizoen is echter een actievere dynamiek waargenomen. De partijen zijn dan misschien kleiner dan die van vorig seizoen, maar de kwaliteit heeft de Franse leveranciers toch tevreden kunnen stellen, zoals blijkt uit de positieve feedback."


De voorraden van de Comice zijn kleiner aan het worden, terwijl de Conference nog een paar weken beschikbaar zal zijn en de Angys nog tot mei.

"De verkoop verliep over het algemeen goed, met eerlijke en stabiele prijzen, vooral hoger dan die van vorig jaar. De prijzen waren dus beter dan vorig jaar, maar konden de stijgende teeltkosten ook nu niet dekken.

Perenboomgaarden
"Het Franse perenaanbod vertoont momenteel een stijgende trend. Het areaal is in 2023 met 5% toegenomen ten opzichte van dat van 2022 voor de rassen Williams, Qtee, Fred en Angys. Dit gegeven dwingt de sector om de rassenkalender beter in te richten en de partijen zowel stroomopwaarts als stroomafwaarts zo goed mogelijk te verdelen."

De zich ontwikkelende boomgaarden zijn perfect in lijn met de vraag. "We bevinden ons nog steeds in een context waarin Franse consumenten de voorkeur geven aan peren met een Franse herkomst. We zijn echter niet zelfvoorzienend, dus deze vraag-aanbodverhouding is zeer gunstig voor de Franse teelt."

Fraudebestrijding
De ANPP zet het werk rondom het identificeren van fraude met ecologisch verantwoorde Franse boomgaarden en het bestrijden ervan (waarmee al was gestart) voort, en dan vooral dat met betrekking tot francising, dat steeds vaker voorkomt. "We vragen om een verplichte identificatie van de herkomst in alle afzetkanalen. Dit geldt vooral voor de retail, maar we zouden graag zien dat dit wordt uitgebreid naar de groothandel, de catering en de handel in verwerkte fruitproducten."

Voor meer informatie:
Vincent Guérin
Association Nationale Pommes Poires
7 rue Biscornet - 75012 Parijs, Frankrijk
Tel. : +33 (0) 1 53 10 27 80
v.guerin@pommespoires.fr
contact@lapomme.org
www.lapomme.org

Publicatiedatum: