Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zwitserse paddenstoelenteler zet in op circulaire economie

Al 40 jaar lang teelt de familie Schneebeli paddenstoelen op hun biologische boerderij in Obfelden, in het kanton Zürich. In hun moderne faciliteit op het terrein groeien oesterzwammen en shiitakes. Sinds de jaren '90 is het bedrijf gecertificeerd door Bio Suisse.



Duurzame kringloopeconomie
"Het basisidee van onze paddenstoelenteelt is om van onze eigen oogstbijproducten voedsel te maken en zo de kringloop te sluiten," legt Schneebeli uit. Aangezien het substraat waarop de oesterzwammen groeien hoofdzakelijk uit stro bestaat, wordt dit stro hergebruikt van onze eigen velden en vervolgens verwerkt tot paddenstoelen. Op deze manier kan Fabian de oogstbijproducten van de akkerbouw, zoals tarwestro en maïskolvenschroot, hergebruiken en opwaarderen.

Aan het einde van het paddenstoelenteeltproces wordt het oude substraat gerecycled en gemengd met vers substraat voor hergebruik. Het restafval van de paddenstoelen en het substraat kan worden verspreid op het veld als mest, of worden gebruikt als voer voor de koeien. De bedrijfsleider produceert stroom met een eigen PV-installatie en gebruikt een houtsnipperverbrandingsinstallatie voor verwarming.

Bron: VSP

Voor meer informatie:
www.biopilze.ch

Publicatiedatum: