Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Verduyn

Frans wortelseizoen loopt door tot begin mei

Door de overstromingen van eind 2023 in de regio Hauts-de-France waren de voorspellingen voor het wortelseizoen rampzalig, maar in de laatste paar maanden zien de resultaten van het seizoen er eigenlijk veel beter uit dan verwacht. Commercieel directeur van de groep Verduyn Emmanuel Schaffner geeft een eerste evaluatie.

Iets langer wortelseizoen dan verwacht
"Het goede nieuws is dat het wortelseizoen iets langer duurt dan verwacht. We dachten dat we het (slechts) tot half april zouden volhouden, maar het ziet ernaar uit dat we tot begin mei kunnen doorgaan," vertelt Emmanuel. "Hoewel de overstromingen die verschillende Franse departementen hebben getroffen een grote impact hebben gehad op de oogst, waren de sorteertekorten voor wortelen gelukkig kleiner dan we hadden gedacht. Het resultaat van het eind van het seizoen zal ook afhangen van het moment van aankomst en de positionering van de wortelen uit Spanje en Italiƫ op de markt. "De importperiode zal zeker korter zijn dan we aanvankelijk hadden voorzien." De eerste Franse primeurwortelen staan gepland voor eind mei.

Relatief rustige wortelmarkt met hogere prijzen
De wortelmarkt is relatief rustig, maar zoals elk jaar zijn de prijzen hoger dan vorig jaar. "De telers in de regio's waar veldwortelen worden geteeld, met name die in de regio's Manche en Les Landes, hebben veel schade aan hun gewassen geconstateerd. Door de stijging van de energiekosten en de grotere massa grond die met de wortelen op pallets wordt opgeslagen zijn de opslagkosten hoger."

Ongebruikelijk verloop van het seizoen
Met een seizoen in twee fasen verloopt dit jaar nogal ongebruikelijk. "We hebben veel later dan normaal voorraden kunnen aanleggen, waarbij alles onder contract en op de open markt is verkocht. Het is echter nog steeds moeilijk om precies te weten hoe de producten uit de koelcellen het zullen doen op de open markt, omdat de kostprijzen niet hetzelfde zijn. Het belangrijkste in deze tumultueuze context is om zo lang mogelijk een Frans aanbod van topkwaliteit te kunnen blijven aanbieden."

Voor meer informatie:
Emmanuel Schaffner
Verduyn
Tel.: +33 321 73 14 14
Mob.: +33 (0)6 12 85 68 37
emmanuelschaffner@verduyn.fr
http://www.verduyn.fr/fr

Publicatiedatum: