Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Sila aardappelseizoen loopt ten einde"

Het verkoopseizoen van de Sila aardappel met beschermde geografische aanduiding is bijna voorbij. Dat is, net zoals vorig jaar al het geval was, ruim een maand eerder dan verwacht. "En dat terwijl het poten ongeveer een maand later dan gebruikelijk plaatsvond. Eind september werden de aardappelen gerooid", vertelt Albino Carli, directeur van PPAS, het consortium van telers van Sila aardappelen, die in Zuid-Italië op een hoogte van 1.000 meter worden geteeld.

"Het is een zeer intensief seizoen, maar de resultaten mogen er zijn. Het afbouwen van de voorraden verloopt goed, ondanks hogere prijzen vergeleken met vorig jaar. Consumenten lijken dus gehecht te zijn aan de Sila aardappelen en dat stemt ons heel tevreden."

Carli wijst ook op een negatief punt. "De vertraging in de teelt heeft ook geleid tot een lagere opbrengst per hectare. We hebben ongeveer 25-30% minder volumes kunnen leveren. En dus eindigt het verkoopseizoen eerder dan gebruikelijk, net zoals vorig jaar. We denken rond half april klaar te zijn, terwijl een normaal seizoen doorloopt tot eind mei."

Regen tijdens het poten en hoge temperaturen in de zomer deden al een daling in de volumes vermoeden. "In de winter heeft het weinig gesneeuwd, waren er weinig koude-uren en is er weinig regen gevallen. Op dit moment sneeuwt het en we hopen dat het de komende weken blijft sneeuwen of dat het regent, zodat de grondwaterlagen zich kunnen herstellen. Anders kunnen we problemen krijgen met het oog op volgend seizoen. Maar de zaak is nog niet bij voorbaat verloren, want ook vorig jaar in april en mei viel er bijvoorbeeld heel veel regen."

De aardappelsector
De expert spreekt over twee kanten van dezelfde medaille. "Omdat er minder product beschikbaar is, zullen de prijzen op een correct niveau blijven. Maar er zijn ook zorgen, want in Italië neemt het aardappelareaal én de gemiddelde opbrengst per hectare af, te wijten aan verschillende problemen in de verschillende teeltgebieden."

"Bovendien weegt dit jaar het gebrek aan pootgoed", gaat Carli verder. "De pootaardappelen uit Noord-Europa zijn van minder kwaliteit door ongunstige weersomstandigheden. Er is minder pootgoed beschikbaar en wat er is, is duur. Vergeleken met vorig jaar is de prijs bijna dubbel zo hoog. Als gevolg hiervan is de investering in pootgoed per hectare in Italië gestegen van ongeveer € 2.000 naar circa € 4.000 per hectare. Opdat de teler nog winst zou maken, moeten de verkoopprijs dus fors hoger liggen." Carli benadrukt dat, gezien deze situatie, ook volgend jaar de prijs van aardappelen hoog zal blijven, gezien een beperkte oogst verwacht wordt.

De directeur van PPAS belicht ook een ander aspect. "Geleidelijk aan begrijpt de sector dat de teelt van aardappelen voorbehouden is aan professionele bedrijven, die de mogelijkheid hebben om te investeren en te innoveren. De investeringen omvatten nieuwe irrigatiemethoden voor waterbesparing en milieuvriendelijkere teeltpraktijken. De aardappelteelt houdt tegenwoordig veel risico's in en dit zorgt voor een selectie onder de telers. Minder professionele telers houden ermee op omdat de activiteit financieel zeer veeleisend is en concentreren zich op minder winstgevende, maar gemakkelijker te beheren gewassen."

Maar ook in het buitenland zijn er volgens Carli de nodige uitdagingen. "Tot een paar jaar geleden kwamen aardappelen van andere landen tegen zeer lage prijzen onze markt binnen, maar nu niet meer. Tegenwoordig voelt het Italiaanse product minder de druk van de concurrentie."

Zoete aardappelen
"Dit jaar zullen we ons zoete aardappelareaal aanhouden. Zoete aardappel is een product dat ons veel voldoening geeft, al moeten we nog stappen zetten in het teeltbeheer en in de opslag."

Voor meer informatie:
Consorzio produttori patate associati Soc. Coop. Agricola
C/da Garga 4 - S.S. 107 km 83.400
87055 San Giovanni in Fiore (CS) – Italië
info@patateppas.it
www.patateppas.it

Publicatiedatum: