Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Seizoen nieuwe aardappelen van Syracuse in de startblokken

"Rond 20 maart beginnen we met het rooien van onze nieuwe aardappelen. Dat is iets later dan gewoonlijk. Maar het is een goed moment, gezien de start van de paasvakantie. De kwaliteit is prima, al zal de opbrengst in de eerste weken wat tegenvallen. Maar tegen het einde van het seizoen toe zijn de vooruitzichten qua opbrengst veel beter", beweert Francesco Zito, teeltverantwoordelijke bij Zito & Co, een bedrijf in de Siciliaanse provincie Syracuse.

Zito & Co zal dit seizoen minstens 20% meer aardappelen rooien dan vorig jaar vanwege de uitbreiding van het areaal. "Het areaal beslaat 90 hectare, waarvan 60 ha eigen teelt en 30 ha van telers die met ons samenwerken. We denken de afzet in juni af te ronden."

"De weersomstandigheden zijn gunstig geweest. Er waren geen overstromingen of vorst. Het enige probleem was de droogte, overigens in heel Sicilië. Er moest meer bewaterd worden en dus stegen onze elektriciteitskosten. Bovendien zijn ook de kosten voor pootgoed, meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen en pacht toegenomen. Tegenwoordig kost het in onze regio tussen de € 11.000 en € 12.000 per hectare om nieuwe aardappelen te telen", vervolgt Francesco Zito.

Volgens commercieel manager Simone Zito wordt dit jaar een goede afzet verwacht vanwege de beperkte voorraden gekoeld product in Italië en de lage kwaliteit van het importproduct. "In Italië en Europa zijn er aardappelen uit Cyprus, Israël, Egypte en andere Afrikaanse landen tegen concurrerende prijzen aangekomen, maar zonder enige fytosanitaire garantie, een zeer belangrijke factor voor de volksgezondheid."

"De nieuwe aardappel van Syracuse onderscheidt zich door de hoge concentratie van mineralen, zoals kalium, ijzer, calcium en magnesium, en de fytosanitaire garantie. Het is een aardappel met een laag drogestofgehalte, een fijne korrel en een zachte smaak. Het maakt de aardappel geschikt voor veel culinaire toepassingen, een belangrijke eigenschap voor de versmarkt."

Het bedrijf hecht veel waarde aan de verpakking. "We gebruiken speciale verpakkingen met een kartonnen deksel, waarop alle kwalitatieve kenmerken van de nieuwe aardappel van Syracuse worden opgesomd. We hebben twee merken: Zito en Patabon. De aardappelen worden verpakt in houten of kartonnen kratten van 12,5 kilo en gewassen zowel in Vertbag netzakken van 1,5-2-2,5 kilo als in raschel netzakken van 2-3-4 kilo. We verpakken ook ongewassen aardappelen in bigbags."

(Foto's: Zito & Co.)

"We verzenden veel product naar de groothandelsmarkten in Midden- en Noord-Italië en naar Frankrijk, België, Duitsland en Ierland. We zijn ondertussen ook benaderd door veel nieuwe klanten, zowel uit Italië als uit het buitenland. Het is een beloning voor ons harde werk. We kunnen niet wachten om te beginnen", besluit Simone Zito.

Voor meer informatie:
ZITO & CO. s.r.l. soc.agr.
Via Teti 10
96010 Cassibile di Siracusa (SR) – Italië
Francesco Zito (teeltverantwoordelijke)
Tel: +39 331 4001978
Simone Zito (verkoopverantwoordelijke)
Tel: +39 338 6813107
info@agrizito.it

Publicatiedatum: