Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Agrico

Dit wordt het jaar van de 'big trial'

De eerste aardappelen zitten weer in de grond in de Spaanse regio Castilla y León, waar het poten nog doorgaat tot in de maand mei. "Er was een tekort aan pootgoed voorspeld en dat blijkt uiteindelijk ook zo te zijn. Telers hebben zich moeten aanpassen aan de beschikbare hoeveelheden, maten en rassen", zegt Juanjo Santamaría van Agrico.

"Het nadeel is dat telers hun teeltplanning hebben moeten omgooien door andere rassen te poten dan aanvankelijk gepland, het voordeel is dat er dit jaar een gigantische rassenproef zal plaatsvinden in Europa, of zoals sommige collega's het al hebben genoemd, de big trial."

"Op een bepaalde manier kan wat eerst een probleem leek te zijn, een kans worden voor de sector: veel rassen die niet of minder werden gebruikt, krijgen hun kans. En ze kunnen aanslaan."

"De nieuwe rassen die op de markt komen zijn immers het resultaat van jarenlange onderzoeken. Daarbij is het teelttechnische aspect en de kwaliteit van de aardappel goed bestudeerd, maar uiteindelijk zal het commerciële aspect bepalend zijn voor het succes of het falen van een ras."

"Dit jaar zullen er dus veelbelovende rassen geteeld worden die tot nu toe weinig of geen kans hebben gehad om zich te bewijzen tegenover de gevestigde rassen in de markt."

"De vraag naar pootgoed is sterk"
Vorig jaar toonde de consumptieaardappelsector een grote dynamiek. Spanje importeerde een recordaantal aardappelen, voornamelijk uit Frankrijk en Egypte, maar exporteerde ook grote volumes. De prijzen voor het exportproduct lagen 47% boven het gemiddelde. Daarom is in 2024 de vraag naar pootgoed sterk, vooral voor aanplant in de latere teeltgebieden", merkt Juanjo op.

Deze dynamiek heeft ervoor gezorgd dat het areaal voorbehouden voor drie rassen die Agrico heeft ontwikkeld voor de teelt in Spanje, Italië, Portugal en Frankrijk is toegenomen. "Het gaat om Jolene, Levante en Twister, drie rassen voor de versmarkt die sinds vorig jaar op de markt zijn."

"Jolene is een middellaat ras, vooral geschikt voor het maken van frites. Levante is ook een middellate consumptieaardappel. Hij heeft een hoge opbrengst en is resistent tegen de aardappelziekte. Twister is een middelvroeg consumptieras voor de conventionele en biologische teelt, ook resistent tegen de aardappelziekte en met een goede opbrengst."

"We zijn echt heel hoopvol. Er zit veel werk achter elk van deze rassen en de telers hebben er vertrouwen in."

Voor meer informatie:
Agrico España of Potatoes, SLU
Avda. Presidente Adolfo Suárez, 4
41011 Sevilla (Spanje)
j.santamaria@agricopotatoes.es
www.agricopotatoes.com

Publicatiedatum: