Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Handelsovereenkomst tussen Chili en EU op schema"

De Raad van de Europese Unie heeft zijn goedkeuring gegeven aan de Voorlopige Handelsovereenkomst (iTA) met Chili, waarmee een einde komt aan het interne ratificatieproces in de EU. Nu worden de voorbereidingen getroffen voor de toepassing ervan. Deze overeenkomst, die zich richt op de liberalisering van handel en investeringen, een exclusieve bevoegdheid van de EU, kan niet los worden gezien van de bepalingen over investeringsbescherming van het Geavanceerde Raamwerkakkoord (AFA), dat evenwel nog geratificeerd moet worden door de lidstaten. De iTA zal ophouden te bestaan zodra het AFA volledig is geratificeerd. Beide overeenkomsten streven ernaar de huidige relatie tussen de EU en Chili te actualiseren, de politieke en economische banden te versterken en de samenwerking en handel te intensiveren.

Voor de Europese Unie, die de derde handelspartner van Chili is, zal 99,9% van de export naar Chili vrijgesteld worden van tarieven, wat de export van de EU naar Chili met € 4,5 mld zou kunnen verhogen. De overeenkomst zal ook de toegang vergemakkelijken tot essentiële hulpbronnen voor de overgang naar een groene economie, zoals lithium, koper en waterstof, en zal Europese bedrijven in staat stellen diensten aan te bieden in Chili in sectoren zoals bezorging, telecommunicatie, zeetransport en financiële diensten.

Een hoofdstuk van de overeenkomst is gewijd aan het mkb, met als doel de bureaucratie te verminderen. De ratificatie van de iTA door de EU, die niet de ratificatie van de afzonderlijke lidstaten vereist, maakt het mogelijk dat de overeenkomst in werking treedt zodra Chili het ratificatieproces voltooit. De overeenkomst zal worden geactiveerd op de eerste dag van de derde maand volgend op de kennisgeving door beide partijen van de voltooiing van hun interne procedures. De geldigheid van de iTA is beperkt tot de inwerkingtreding van het AFA, dat wel geratificeerd moet worden door de afzonderlijke EU-lidstaten.

Bron: simfruit.cl

Publicatiedatum: