Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fluna Africa

"Rode Zee-crisis treft kleine Oost-Afrikaanse avocadotelers hard"

"De crisis in de Rode Zee heeft de situatie voor Oost-Afrikaanse avocadotelers en -exporteurs flink bemoeilijkt", stelt Olumide Bolumole, CCO van exporteursvereniging Fluna Africa. "Keniaanse en Tanzaniaanse exporteurs namen wanhopig enkele maatregelen om het hoofd boven water te houden, zoals het betreden van budgetgerichte markten met moeilijke betalingsvoorwaarden en het verkennen van nieuwe markten zoals India, China en landen van de Gulf Cooperation Council."


Olumide Bolumole, CCO, en Kuorkor Dzani, CFO

De transittijden naar Turkije en Europese bestemmingen zijn verdubbeld, wat niet alleen problemen veroorzaakte met de kwaliteit, maar ook met de prijzen, legt Bolumole uit. "De crisis in de Rode Zee heeft de Europese markt ernstig verstoord. Het resulteerde in tekorten, stijgende prijzen en minder goede kwaliteit, aangezien leveranciers probeerden het seizoen te verlengen om aanbodtekorten te minimaliseren. Daardoor gingen ze ook producten onder minder goede omstandigheden verzenden. Bovendien zijn routes naar bestemmingen zoals de Zwarte Zeehavens en Turkije zowel onbetrouwbaar als instabiel geworden, met transittijden die meer dan verdubbeld zijn. Deze sprongen van 18-20 dagen naar 40-45 dagen, als gevolg van de omschakeling naar de Kaaproute. De alternatieve landbrugroute via Dammam en Port King Abdulah in Saoedi-Arabië is helaas prohibitief duur gebleken."

Bolumole zegt dat deze situatie vooral problematisch is geweest voor kleinschalige telers, die het risico lopen hun bedrijven te moeten sluiten door onvoldoende financiering. "Ongeveer 70% van de Keniaanse avocadoteelt is afkomstig van kleinschalige telers met minder dan twee hectare grond. Als zodanig heeft de crisis hun bedrijfsvoering zwaar getroffen. Kortetermijneffecten omvatten een lager inkomen door het verlies van de Europese markt, die voorheen goed was voor 70% van de Keniaanse fruitexport. Op langere termijn vrezen we dat veel exporteurs met onvoldoende financiering op krediet of tegen open prijzen aan GCC-landen gaan verkopen, wat tot bedrijfsfalen kan leiden. Dit is ook zorgwekkend voor de kleinschalige telers, aangezien ze afhankelijk zijn van de exporteurs."

Dit wil echter niet zeggen dat het allemaal kommer en kwel is geweest. Bolumole benadrukt dat veel exporteurs hebben geëxperimenteerd of geïnnoveerd om alles in goede banen te leiden. "Ondanks de huidige moeilijkheden hebben Oost-Afrikaanse avocadotelers en -exporteurs veerkracht en aanpassingsvermogen getoond, daarom blijven we optimistisch. Zo kozen sommige exporteurs bij het uitbreken van de crisis ervoor om fruit te verzenden met verlengde transittijden van ruim 50 dagen, wat tot meer dan acceptabele resultaten leidde. Het experiment toonde aan dat wanneer onder de juiste omstandigheden wordt geoogst, met extra zorg na de oogst en bij gebruik van de juiste apparatuur, avocado's lange transits kunnen doorstaan zonder in te boeten op kwaliteit."

Nieuwe strategieën en doelen houden de toekomst van Oost-Afrikaanse avocadotelers en -exporteurs dus open. "Sommige gevolgen van de huidige crisis, zoals de noodzaak om te diversifiëren naar nieuwe markten en de veerkracht van avocado's in verlengde transittijden te testen, kunnen leiden tot meer strategische benaderingen in de toekomst. Bovendien zullen ook nieuwe partnerschappen die in deze tijd zijn gesmeed de sector waarschijnlijk versterken. Naarmate het seizoen vordert en de Europese vraag onvervuld blijft door andere bronnen, kunnen meer Europese bedrijven zich wenden tot Oost-Afrikaanse leveranciers. Positieve ervaringen zouden ook andere importeurs kunnen aanmoedigen om partnerschappen in de regio te verkennen, wat een lichtpuntje biedt te midden van de aanhoudende crisis", besluit Bolumole.

Voor meer informatie:
Olumide Bolumole
Fluna Africa
Kantoor Afrika: +234 806 273 5133
Kantoor Europa: +31 (0) 6 400 62180
Kantoor VS: +1 (865) 549 9788
sourcing@fluna.co
www.fluna.co

Publicatiedatum: