Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Poolse appelprijzen nog steeds niet kostendekkend"

2024 is voor de Poolse appelexporteur Fruit-Group beter begonnen dan vorig jaar. "Het is ons gelukt om meer appelen te verkopen dan in begin 2023. Echter, hetzelfde kan niet gezegd worden over onze peren, want daar hebben we er minder van verkocht. De oogst op onze percelen was immers fors kleiner", zegt kantoormanager Emilia Lewandowska.

Hoewel de prijzen van Poolse appelen aanzienlijk hoger zijn dan een jaar geleden, stelt Lewandowska dat de telers nog steeds de kosten niet kunnen dekken. "De appelprijzen zijn in het begin van het jaar licht gestegen, maar ze zijn over het algemeen vrij stabiel gebleven. Ze zijn evenwel niet hoog genoeg geweest om de stijgende kosten te dekken. Fruit telen zou winstgevend en bemoedigend moeten zijn, maar helaas is dit nu niet het geval. Op dit moment weten we al dat de energiekosten in de tweede helft van dit jaar zullen stijgen, wat natuurlijk geen positief nieuws is voor onze sector."

Op dit moment is het in Polen vrij koud, het kan zelfs vriezen. "Sinds twee weken zien we bloesems aan de appelbomen in het midden van Polen, terwijl de bloei normaal gesproken begin mei van start gaat. Maar vorige week en deze week is het vrij koud. Het heeft zelfs gevroren, in sommige regio's tot -4,8 graden", zegt Lewandowska.

"Op dit moment hebben we onze afzet op overzeese markten afgerond, vooral door de lange transitietijd en vertragingen in de zendingen. En dus richten we ons op dit moment op de Europese en de lokale markt. De voorraden zijn iets lager vergeleken met vorig seizoen rond deze tijd. Nu zouden we onze afzet op een stabiel niveau willen houden, of zelfs nog een beetje willen laten toenemen. We bereiden ons ook voor op het komende zachtfruitseizoen. We hebben informatie dat de blauwe bessenoogst eerder zou kunnen starten in onze streek", besluit Lewandowska.

Voor meer informatie:
Emilia Lewandowska
Fruit-Group SP.z.o.o.
biuro@fruitgroup.pl
www.fruitgroup.pl

Publicatiedatum: