Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zal Oekraïne zich tot import wenden door hoge appelprijzen?

Vóór de start van het appelseizoen voorspelden analisten van EastFruit dat de prijzen hoog zouden zijn. En dat is tot nu toe zo geweest. In Oekraïne zijn de appelprijzen echt hoog, maar ze hebben nog niet het recordniveau bereikt. Echter, er zijn nog meer dan drie maanden tot het einde van het verkoopseizoen, dus de vraag rijst: zullen de prijzen naar recordniveaus stijgen in de resterende tijd en zal Oekraïne beginnen met het importeren van appelen in grote volumes?

Het populairste appelras in Oekraïne, Golden Delicious, geniet het hele jaar door van een hoge binnenlandse vraag en wordt ook geëxporteerd. Daarom geven de prijzen ervan een goede indicatie voor het gehele segment.



De huidige groothandelsprijs van Golden Delicious is gemiddeld $51 (€48) per kilo, wat lager is dan in 2020 en 2021, maar hoger dan in de andere drie seizoenen waarvoor prijsgegevens beschikbaar zijn. Dus, de appelprijzen zijn nu bovengemiddeld en halen bijna een recordhoogte.

Niettemin is voor andere rassen het verschil tussen de huidige prijs en de recordprijzen veel groter. Bijvoorbeeld, voor de rassen van de Jonagold-groep liggen de groothandelsprijzen nu heel dicht bij het gemiddelde van de afgelopen jaren. Hetzelfde geldt voor de nog steeds populaire, maar geleidelijk aan leiderschap verliezende Idared.

Wat kunnen we de komende maanden verwachten? Zal Oekraïne genoeg van zijn eigen appelen hebben tot het einde van het seizoen en, zo niet, zullen de prijzen de lucht in schieten, zoals een jaar geleden en in 2020, toen uiteindelijk massaal appelen werden geïmporteerd? De vraag is ook welke landen zouden leveren als Oekraïne in mei, juni en juli appelen zou importeren?

In 2020 was de reden voor de prijsstijging Covid. De appelconsumptie nam toen scherp toe en de handelsrelaties werden tijdelijk verstoord, wat leidde tot chaos op de markten.

Vorig seizoen hadden Oekraïense telers een kleinere oogst en probeerden ze de appelen zo snel mogelijk te verkopen, aangezien Rusland terroristische aanvallen lanceerde op de energie-infrastructuur van het land en telers niet zeker waren dat ze het fruit tot het einde van het seizoen zouden kunnen bewaren. Daarom moesten al in mei bijna alle appelen worden geïmporteerd, wat leidde tot een scherpe stijging van de prijzen.

Dit seizoen zijn de voorraden in de opslagfaciliteiten veel hoger dan in 2023. Bovendien hebben naaste buren Polen en Moldavië, die veel grotere appelexporteurs zijn dan Oekraïne, stabiele prijzen en relatief grote voorraden.

Groothandelsprijzen in zowel Moldavië als Polen zijn lager dan in Oekraïne, wat het mogelijk zal maken, indien nodig, om producten tegen een relatief betaalbare prijs te importeren zonder grote prijsschommelingen. De kans op een herhaling van prijsrecords in Oekraïne is laag. Toch is het waarschijnlijk dat de prijzen in mei en juni nog zullen stijgen, wat een normale seizoenstrend is.

Bron: east-fruit.com

Publicatiedatum: