Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Europese telers meer beschermd

EU-handelsmaatregelen voor Oekraïne verlengd

Op dinsdag heeft het Europese Parlement ingestemd met de verlenging van tijdelijke handelsliberaliseringsmaatregelen voor Oekraïne, terwijl de telers in de EU worden beschermd. Met 428 stemmen voor, 131 tegen en 44 onthoudingen steunden de Parlementsleden de verlenging van de schorsing van invoerrechten en quota op Oekraïense land- en tuinbouwproducten met nog een jaar, tot 5 juni 2025, om het land te steunen in de aanhoudende oorlog geïnitieerd door Rusland.

Volgens de nieuwe verordening kan de Commissie snel actie ondernemen en alle maatregelen opleggen die zij nodig acht als de EU-markt of de markten van een of meer EU-lidstaten ernstig worden verstoord door Oekraïense invoer (bijv. tarwe). Als onderdeel van de versterkte vrijwaringsmaatregelen om de telers in de EU te beschermen, kan de Commissie een noodrem activeren voor bijzonder gevoelige landbouwproducten, namelijk pluimvee, eieren, suiker, haver, gries, maïs en honing. Als de invoer van deze producten het gemiddelde van de invoervolumes in de tweede helft van 2021 en in 2022 en 2023 overschrijdt, kunnen opnieuw tarieven worden ingesteld. Als onderdeel van de overeenkomst over deze nieuwe regels, beloofde de Commissie om spoedig besprekingen met Oekraïne te starten over permanente handelsliberalisering, en het Parlement nauw betrokken te houden bij het proces.

Sandra Kalniete (EVP, LV), rapporteur voor het dossier, zei: "De uitbreiding van de handelsondersteunende maatregelen bevestigt opnieuw de solidariteit van de EU met Oekraïne tegenover de Russische agressie. Deze stemming zal tegelijkertijd de economische veerkracht van Oekraïne versterken en tegelijkertijd de belangen van de Europese telers beschermen. We houden onze beloften - we zullen Oekraïne steunen tot zijn militaire overwinning en toetreding tot de EU en de NAVO."

Volgende stappen
De Raad moet de verordening nu formeel goedkeuren. De huidige handelsmaatregelen lopen af op 5 juni 2024 en de nieuwe verordening zou onmiddellijk na deze datum in werking moeten treden.

Achtergrond
De associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne, met inbegrip van de diepe en brede vrijhandelszone, heeft ervoor gezorgd dat Oekraïense bedrijven sinds 2016 preferentiële toegang tot de EU-markt hebben. Nadat Rusland zijn aanvalsoorlog had ontketend, heeft de EU in juni 2022 autonome handelsmaatregelen genomen, waardoor alle Oekraïense producten rechtenvrije toegang tot de EU hebben. Deze maatregelen werden in 2023 met een jaar verlengd en in januari stelde de EU-Commissie voor om de schorsing met nog een jaar te verlengen met extra waarborgen om de EU-markt te beschermen. Tijdens de onderhandelingen voegden de Raad en het Parlement meer maatregelen toe om de telers in de EU te beschermen. Voor Moldavië heeft het Parlement onlangs besloten om soortgelijke maatregelen met nog een jaar te verlengen.

Voor meer informatie:
Eszter Zalan
Tel: +32 228 40081
eszter.zalan@europarl.europa.eu

Publicatiedatum: