Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hardfruittelers lijken gespaard tijdens vorstperiode, maar rampjaar dreigt voor wijndruiventelers

De appel-, peren- en kerstentelers lijken de dans tijdens de vorstperiode grotendeels ontsprongen te zijn, alhoewel de impact van de vorst en ook hagel later nog kan blijken, zo meldt VILT. "Mogelijk heeft de vele regen van de voorbije dagen hier bescherming geboden." Het kwik zakte in Vlaanderen in de nacht van maandag op dinsdag op sommige plaatsen tot -0,5 à-3,5 graden. Alhoewel fruittelers en wijnbouwers de nodige voorbereidingen hadden getroffen om de vorst buiten hun boomgaarden te houden, heeft de winterprik vooral in de wijnbouw veel schade teweeggebracht.

Nachtvorst hield maandag op dinsdagnacht fruittelers en peilbeheerders wakker. Boomgaarden zijn massaal beregend, een bekend beeld in het rivierengebied. In de Tielerwaard verving voor het eerst een windmachine de sproeiers om schade aan fruit te vermijden, schrijft Waterschap Rivierenland.

Als in april de fruitbomen bloeien, kan vorst schade veroorzaken. Telers besproeien hun boomgaarden met water. Dat water bevriest, de kwetsbare bloemen en jonge vruchten zelf niet. Daar is veel water voor nodig uit de sloot. Fruitteelt neemt in het rivierengebied jaarlijks toe, terwijl de grenzen bereikt van wat sloten aan kunnen. Niet overal is zo veel water te brengen als wordt gevraagd. Dat geldt bij nachtvorst in de lente maar bijvoorbeeld ook bij extreme droogte of hitte in de zomer.

Kan het met minder water
Waterschap Rivierenland juicht toe dat de sector zelf stappen zet om water te besparen. Bijvoorbeeld door wateropslag of druppelirrigatie. "Maandag of dinsdagnacht zette een fruitteler in Ophemert, in een deel van de Tielerwaard waar water van ver moet komen, niet de sproeiers aan maar een windmachine. Die mengt de warmere lucht boven de boomgaard met de kou aan de grond. Zo beschermt hij het fruit zonder extra water. Het is een innovatie die elders zijn nut al bewees en nu voor het eerst is toegepast in het rivierengebied."

Voordeel: het is al nat
Met het oog op nachtvorst verhoogden peilbeheerders van het waterschap de waterpeilen. "Boven het gebruikelijke zomerpeil dat vanaf het voorjaar geldt. Vooral in gebieden met veel fruitteelt. Dat kostte weinig moeite: afgelopen week viel evenveel neerslag als gemiddeld in de hele maand april. De bodem is nog nat. Na de natte winter bleef droger lenteweer nog uit. Grondwaterstanden zijn inmiddels hoger dan normaal voor de tijd van het jaar. De waterstand op de Rijn blijft hoger dan normaal voor de tijd van het jaar."

De kou is uit de lucht
Na gisteren is de kans op nachtvorst kleiner. Komend weekend draait de wind naar het zuiden en stijgt de temperatuur. "We houden kans op buien. Na de nachtvorst zakt overal het waterpeil in de sloot naar het gewone zomerpeil."

Rampjaar dreigt voor wijndruiven
Bruno Suter bij wijndomein De Boe in Koudekerke vertelt dat hij samen met wat hulp gisteravond zo'n 500 vuurpotten door heel de wijngaard heeft aangestoken. Als de temperatuur net onder nul gaat kan dat namelijk al flinke schade aanrichten aan de druiven, zo schrijft Omroep Zeeland. "Het kost je een uurtje die allemaal aan te steken. Je moet het zien als grote kaarsen in ijzeren potjes, die zijn dan zo'n vier kilo", legt de druiventeler uit in radioprogramma Zeeland wordt Wakker.

Bron: Waterschap Rivierenland

Publicatiedatum: