Boomgaard-robot op proef in Erichem
De onbemande trekker en sensorgestuurde spuit zit vol elektronica en is in staat om zelfstandig een perceel te besproeien. Voor het programmeren van de trekker wordt gebruik gemaakt van een Teach & Playback navigatiesysteem waarbij de route en de te verrichten acties eenmaal moeten worden voorgedaan door een menselijke bestuurder. De navigatiecomputer slaat alle informatie op waarna de trekker de route zelfstandig kan afleggen.
Het is de combinatie van autonome trekker en automatische spuit die zorgt voor een win-winsituatie. Allereerst levert de onbemande trekker een kostenbesparing op arbeid van ongeveer 30% op. Daarnaast is er door het gebruik van een precisiespuit 25% minder spuitvloeistof nodig. Dit resulteert niet alleen in een kostenbesparing, maar draagt ook bij aan een betere plantgezondheid en milieu.
Het prototype van de tractor en de spuit is ontwikkeld in een publiek-private samenwerking tussen KWH Holland, Probotiq, Abemec en Wageningen UR. Het project is gefinancierd op aangeven van de sector door Productschap Tuinbouw en de EU via het project PURE.
Bemesting en perenbladvlo
De resultaten van verschillende andere lopende proeven kwamen op deze Open dag ook uitgebreid aan bod. Zo blijkt dat er een relatie is tussen stikstofbemesting en perenbladvlo. Via de bemesting kunnen telers de schade, veroorzaakt door perenbladvlo, beperken. Ook werd aangetoond dat een hoger fosfaatgehalte in bomen van belang is voor de bewaarkwaliteit en kleur van peren. Overige programma onderdelen waren ontwikkelingen op het gebied van nieuwe rassen, nieuwe dunningsmiddelen, mechanische snoei en verschillende mutanten van Elstar.
Bron: Omroep Gelderland