Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Schadelijke suzuki-fruitvlieg in Nederland voor het eerst massaal aanwezig

In vallen op 10 locaties in het landelijke Drosophila suzukii-monitoringnetwerk zijn in de afgelopen week veel exemplaren van de zeer schadelijke suzuki-fruitvlieg gevangen. De vangsten laten zien dat de suzuki-fruitvlieg in Nederland al wijdverspreid aanwezig is. In de meeste vallen werden lage aantallen fruitvliegen gevonden, maar in één kersenboomgaard werden in een week tijd meer dan 450 exemplaren gevangen. Onderzoekers van PPO, onderdeel van Wageningen UR, roepen Nederlandse fruittelers daarom op om in de komende periode extra maatregelen te nemen om besmetting te voorkomen: voer geen fruit van elders aan, laat geen overrijp fruit hangen en voer dagelijks afval af of vernietig het direct.

Monitoring
In 2012 is de suzuki-fruitvlieg Drosophila suzukii voor het eerst in Nederland gesignaleerd. De suzuki-fruitvlieg is schadelijk doordat de vrouwtjes in staat zijn hun eieren te leggen in rijpende vruchten van een groot aantal fruitgewassen. Vervolgens verrotten de vruchten door de vraat van de larven. In Noord-Amerika en Zuid-Europa heeft de vlieg al tot een miljoenenschade geleid. Onderzoekers van PPO-BBF hebben daarom in samenwerking met NFO en afzetorganisaties een landelijk monitoringsnetwerk opgezet. Op ongeveer 80 locaties in Nederland staan sinds enkele maanden vallen om de aanwezigheid van de suzuki-fruitvlieg vast te stellen. De inhoud van de vallen wordt wekelijks bij PPO in Randwijk gecontroleerd. Tot half augustus is er in de vallen geen enkele suzuki-fruitvlieg gevangen. In de afgelopen weken is de situatie veranderd: op 10 verschillende locaties werden in de tweede helft van augustus exemplaren van de suzuki-fruitvlieg aangetroffen. De vangsten werden gedaan in zwarte bes (3 verschillende percelen Zeeland), blauwe bes en kers (Gelderland). Een speciaal geval vormen kersenboomgaarden waar in het voorjaar fruit verkocht is. Half augustus werd op 6 van zulke locaties in de Betuwe een val opgehangen. In 5 van de 6 locaties werden suzuki-fruitvliegen gevangen. In de meeste gevallen werden lage aantallen gevangen, maar in één kersenboomgaard werden in één val in een week tijd meer dan 450 exemplaren gevangen.

Acute actie nodig?
In alle gevallen waar suzuki-fruitvliegen zijn gevangen, gaat het om fruitpercelen waar de oogst bijna of helemaal is afgelopen. Op die percelen is dus geen gevaar meer voor schade aan de oogst van dit jaar. Wat de vangsten betekenen voor de plaagdruk van volgend voorjaar is op dit moment niet te zeggen. De betreffende telers zijn geïnformeerd en de onderzoekers gaan na of er een acuut risico is voor teelten in de directe omgeving. Ook wordt onderzocht of de infectiebronnen kunnen worden achterhaald om zo lering te trekken uit de ontstane situatie. Uiteraard blijft PPO het verloop van de 'vluchten' in de komende periode volgen. De vangsten laten zien dat de suzuki-fruitvlieg wijdverspreid aanwezig is. Dat de eerste vangsten gedaan worden in augustus, is volgens de verwachting en conform de ervaringen in het buitenland. Op veel fruitteeltbedrijven wordt de komende maanden nog fruit geoogst, zoals herfstframbozen, bramen, aardbeien en druiven. Voor deze teelten is alertheid geboden.

Het belangrijkste instrument dat ingezet kan worden tegen de suzuki-fruitvlieg, is een goede bedrijfshygiëne. Voor de bestrijding van deze fruitvlieg is namelijk nog geen effectief gewasbeschermingsmiddel beschikbaar. De NFO heeft afgelopen maart een verzoek ingediend bij het ministerie van Economische Zaken voor de vrijstelling voor een effectief middel dat ook inzetbaar is in de biologische landbouw. Dit middel wordt in veel Europese landen ingezet om de suzuki-fruitvlieg te bestrijden. De NFO verwacht dat het ministerie snel een vrijstelling verleent nu de fruitvlieg op meerdere locaties en voor het tweede jaar is aangetroffen.

Factsheet beschikbaar
PPO heeft, in samenwerking met onder andere de NFO, recent een factsheet uitgegeven die kan helpen om schade door Drosophila suzukii te herkennen en te voorkomen. De facsheet is te vinden op de website van PPO. Gedrukte exemplaren zijn te bestellen via een e-mail aan [email protected] of telefonisch via 0488-473702.

Bron: Wageningen UR
Publicatiedatum: