Wat kan AGF-sector leren van salmonella-uitbraak en vleesschandalen?
Tjibbe Joustra en GroentenFruit Huis-voorzitter Kees Wantenaar
Joustra benadrukte dat de salmonella-uitbraak plaatsvond bij een goed bedrijf dat de voedselveiligheid hoog in het vaandel had en vrijwel alle Nederlandse supermarkten voorzag van zalm. Hij wees erop dat de product recall niet goed was gelopen - zo kwam de recall van de salades met verse zalm pas een week later - en dat de samenwerking tussen de bedrijven en overheid niet goed verliep, omdat de overheid hoofdzakelijk met zichzelf aan het vergaderen was.
Bij het vleesschandaal noemde Joustra de hygiëne in de slachthuizen onvoldoende en de importkeuring in de EU niet uniform. Daarbij wees hij erop dat in de vlees-sector veel bedrijven op de hoogte waren van de misstanden bij verschillende bedrijven, maar dat men elkaar hier niet op aansprak. "We zijn te veel in een papieren systeem terecht gekomen, maar certificeringen zeggen alleen dat iets goed kan lopen, maar het is de ondernemer zelf die verantwoording draagt voor voedselveiligheid. Bedrijven die denken dat ze er zijn als de certificering behaald is, snappen het niet. Het management van bedrijven moet het belang van voedsel-veiligheid uitdragen en daar is nog veel te winnen."
"De anonimiteit van het product is het grootste probleem ten aanzien van voedselveiligheid. Let op deze voordelen in de zalm- en vleessector en doe er uw voordeel mee. Voedsel ligt bij consumenten erg gevoelig. Dat heeft u zelf bij de EHEC-crisis ondervonden. Het merendeel van de bedrijven die het goed doen, kunnen worden beïnvloed door dat ene geval dat breed wordt uitgemeten!"