Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Japan: waarom Fujitsu sla teelt in Fukushima

Als wereldwijde elektronicagigant is Fujitsu normaal terughoudend over haar plannen, maar vorige week vertelde CEO Masami Yamamoto aan journalisten over de plannen van het Japanse bedrijf voor technologie op 'menselijke maat'. Hij toonde de onderzoekslaboratoria en legde uit waarom de producent high-tech-sla teelt. Fujitsu ziet landbouwtechnologie als serieuze kans.

"Dit is een manier om te bewijzen dat we serieus toegewijd zijn aan landbouw-oplossingen. Niet alleen in Japan, maar wereldwijd", zei hij. "Het is een sector waar mensen hun werk nog steeds baseren op kennis en intuïtie. Steeds meer ontwikkelde landen, zoals Nederland, passen ICT op een geweldige manier op landbouw toe."

Fujitsu nam zelf de uitdaging aan om sla te telen met behulp van sensor- en cloudcomputing. Yamamoto: "De boodschap is eigenlijk dat Fujitsu, een ICT-bedrijf, erin geslaagd is sla van hoge kwaliteit te telen. Dus stel je voor wat een landbouwbedrijf kan doen om z'n business winstgevend te maken met de toepassing van ICT op deze sector."

Fujitsu neemt nu bestellingen op voor sla die geproduceerd is in dezelfde steriele faciliteiten, die ook gebruikt zijn om mobiele chips en andere elektronische producten te vervaardigen. Deze kroppen sla zijn de eerste producten in de reeks 'Kirei Yasai' (schone groenten). Ironisch genoeg staat de fabriek in Fukushima, de stad die bekend staat om de kernramp van 2011.

De groenten worden geproduceerd op ongeveer 2000 vierkante meter in Aizu Wakamatsu, Fukushima, Noord-Japan. Fujitsu is trots op hun lage kaliumgehalte – ongeveer 100 microgram kalium per 100 gram, ver onder de normale waarde van 490 microgram. Dit is belangrijk voor mensen met chronische nierziekten, die hun kaliuminname moeten beperken wegens het verlies van hun nierfunctie, wat hun opties om rauwe groenten te eten, beperkt. Fujitsu denkt met dit medische voordeel de eerste klanten te bereiken.

Elke verpakking van 90 gram zal ongeveer €3,58 kosten, twee keer de prijs van normale sla in Japanse supermarkten, maar... deze producten werden geproduceerd met behulp van halfgeleiders en cloudcomputing en hoeven niet te worden gewassen voor consumptie. Een cloudplatform bepaalt de beste atmosferische omstan-digheden, zoals temperatuur en vochtigheid, alsook het bemestingsniveau. Sensoren rondom de sla verzamelen gegevens over hoe het product groeit. De algoritmen analyseren de cijfers en bevelen de beste oogsttijd aan.

Source: techweekeurope.co.uk
Publicatiedatum: